Γ. Λαμπρούλης: Ν’ αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή όπου ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Όπως υπογράμμισε, το νομοσχέδιο δεν καλύπτει καμία κοινωνική ανάγκη, παρά μόνο τις ανάγκες του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων να επενδύσουν και να κερδοφορήσουν στο συγκεκριμένο τομέα.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί συνέχεια αντίστοιχων νόμων που ψήφισαν η κυβέρνηση της ΝΔ το 2013 και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Το νομοσχέδιο έρχεται να διευκολύνει την αγορά της κάνναβης, έναν τομέα της καπιταλιστικής οικονομίας που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διοχέτευση υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, υπογράμμισε, τονίζοντας πως μόνο στην Ευρώπη υπολογίζεται πως μέχρι το 2028 τα κέρδη θα φθάσουν στα 115 δισ. ευρώ.

Ο Γ. Λαμπρούλης επισήμανε τον κίνδυνο μέσω του νομοσχεδίου, να ανοίξει ο δρόμος ώστε το κοινό χασίς να θεωρείται φάρμακο και με τη βούλα του νόμου να επιτρέπεται η κυκλοφορία του ως τέτοιο, με διάφορες δικαιολογίες. Κίνδυνος που επισήμανε το ΚΚΕ από το 2018 ακόμα, από τον νόμο που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο ασαφής και βολικός όρος «τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης» άνοιγε διάπλατα την πόρτα για τη νομιμοποίηση της προσωπικής χρήσης.

Τώρα, επισήμανε ο Γ. Λαμπρούλης έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ και προσδιορίζει ότι το «τελικό προϊόν», μπορεί να είναι και ο ξηρός ανθός επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ από το 2018.

Η όλη διαδικασία που προωθείται με το νομοσχέδιο, βρίσκεται σε διάσταση με τις αρχές της επιστήμης, του ορθολογικού σχεδιασμού των φαρμάκων και της φαρμακοεπαγρύπνσης, επισήμανε ο κομμουνιστής βουλευτής και πρόσθεσε πως ανάμεσα στις διευκολύνσεις του κεφαλαίου, συμπεριλαμβάνεται και η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα σε μια εταιρεία να εξάγει ένα προϊόν κάνναβης για επεξεργασία στο εξωτερικό, χωρίς την απαραίτητη έγκριση του ΕΟΦ.

Δείτε ακόμα...