Γ. Μαρίνος: Μέσα από την τραγωδία του πολέμου προβάλλει η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού

Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Μέσα από την τραγωδία του πολέμου και τα δεινά που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο προβάλει η αξία, η αναγκαιότητα και η επικαιρότητα του σοσιαλισμού», τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Ευβοίας, σε αντιπολεμική συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΤΟ Εύβοιας του ΚΚΕ στη Χαλκίδα την Πέμπτη 24 Μάρτη.

Η συγκέντρωση ήταν ενταγμένη στο πλατύ άνοιγμα ενημέρωσης του λαού για το νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την πάλη απέναντι στην οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν, αλλά και για να κλείσουν τώρα οι βάσεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που πραγματοποιούν οι κομματικές οργανώσεις της Εύβοιας, με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, χώρους μόρφωσης και υγείας, οργανώνοντας συσκέψεις και εκδηλώσεις και μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις στις πόλεις.

Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έφτασαν στην πλατεία Ταχυδρομείου με πορεία μέσα από το κέντρο της Χαλκίδας, πραγματοποιώντας προσυγκέντρωση στα γραφεία του Κόμματος. Με συνθήματα όπως «ΗΠΑ και Ρωσία ματώνουν τους λαούς για των μονοπωλίων τους ανταγωνισμούς», πυρσούς, σημαίες και πλακάτ σήκωσαν το κέντρο της πόλης «στο πόδι» καλώντας σε συναγερμό για την απεμπλοκή της χώρας μας από την συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική σύγκρουσή της Ουκρανίας, το κλείσιμο των βάσεων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.


Στην ομιλία του στη συγκέντρωση, ο Γιώργος Μαρίνος, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα εδώ στη Χαλκίδα και όλες αυτές τις μέρες σε όλη τη χώρα, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς, το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, οργανώνουν εκατοντάδες εκδηλώσεις για την ενημέρωση και την κινητοποίηση του λαού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Ελλάδας.

Αυτή η υπεύθυνη στάση εκφράζει την αγωνία των λαϊκών δυνάμεων, τον προβληματισμό τους για τις αιτίες του πολέμου, για τους υπεύθυνος κι εμείς μπορούμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα που τίθενται, να μιλήσουμε για τη διέξοδο που θα οδηγήσει στη εξάλειψη των αιτιών του πολέμου για να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, να μην σκοτώνονται για τα συμφέροντα των λίγων, για τους σχεδιασμούς των καπιταλιστικών κρατών και των συμμαχιών τους (…)

Η προπαγάνδα τους συναντά ισχυρές αντιστάσεις και συνεχίζουμε να την πολεμάμε αποφασιστικά για να καταγραφεί στην λαϊκή σκέψη η αλήθεια και λαϊκές δυνάμεις που αντιστέκονται να γίνουν περισσότερες, να καταγραφεί στις συνειδήσεις ότι πρόκειται για έναν ακόμα άδικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που διεξάγουν και διευθύνουν οι εκμεταλλευτές των λαών για τον έλεγχο εδαφών και των αγορών, στρατηγικής σημασίας διαύλους μεταφοράς εμπορευμάτων, τις ενεργειακές πηγές και τους αγωγούς. Να καταγραφεί ότι πόλεμος μεταξύ δύο αντιπάλων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, ληστών που εκμεταλλεύονται τους λαούς δεν ξεπήδησε μέσα από τις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου, το εύφλεκτο υλικό συσσωρεύτηκε σε βάθος χρόνου κι αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα (…).».

Στο σοσιαλισμό λύθηκαν μεγάλα προβλήματα, που ο καπιταλισμός δεν μπορεί να λύσει

«Ο Πούτιν και ο Ζελέσκι δεν είναι απλά κάποιες πολιτικές φιγούρες που σήμερα αντιμάχονται ο ένας τον άλλο, είναι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας της Ρωσίας και της Ουκρανίας, υποστηρικτές της αντεπανάστασης, αυτός είναι ο “τίτλος” τους, κι αυτόν υπηρετούν. Τον πόλεμο αυτόν, όπως και τους προηγούμενους τον χρεώνεται ο καπιταλισμός, οι πονηριές που χρησιμοποιούν για την ενοχοποίηση της Σοβιετικής Ένωσης, για να “βγει” λάδι” το βρώμικο και εκμεταλλευτικό τους σύστημα, δεν θα περάσουν .

Μέσα από τα βάσανα, τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί στα κράτη που επέστρεψε ο καπιταλισμός, μέσα από την τραγωδία του πολέμου, τα δεινά που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο προβάλει η αξία, η αναγκαιότητα και η επικαιρότητα του σοσιαλισμού. Δεν ωραιοποιούμε την σοσιαλιστική οικοδόμηση, έχουμε συναίσθηση των αδυναμιών, των παρεκκλίσεων που σημειώθηκαν απο τις αρχές της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, αλλά όσους τόνους λάσπης και να ρίξουν, όσες συκοφαντίες και εκτοξευτούν κατά της Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων σοσιαλιστικών κρατών, στα λίγα χρόνια που είχε η εργατική τάξη την εξουσία , λύθηκαν μεγάλα προβλήματα που ο καπιταλισμός, η κοινωνία που στηρίζεται στην εξουσία του κεφαλαίου το οποίο έχει στα χέρια του τα οικονομικά εργαλεία, τα μέσα παραγωγής και αρπάζει τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, δεν μπορει να τα λύσει.

Στο σοσιαλισμό εξασφαλίστηκε το δικαίωμα στη δουλειά για όλους και για όλες, υψηλού επιπέδου, δωρεάν σύστημα υγείας και παιδείας , αναπτύχθηκε η πολιτιστική δημιουργία, ο λαϊκός αθλητισμός, καταργήθηκε η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Τα σοσιαλιστικά κράτη συνέβαλαν στην ανατροπή της αποικιοκρατίας, συγκρούστηκαν με τον ιμπεριαλισμό, ήταν παράγοντες της ειρήνης, με το παράδειγμα τους έδωσαν ώθηση στην ταξική πάλη στα καπιταλιστικά κράτη (…).»

Συνειδητά ψέματα για να κρύψουν τις ευθύνες τους

«Τα αστικά επιτελεία και τα Μέσα Ενημέρωσης αναμασούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο πρώτος στην Ευρώπη μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και λένε συνειδητά ψέματα.

Τι έγινε στην Κύπρο το 1974; γιατί κρύβουν την εισβολή και κατοχή από την Τουρκία, ένα ΝΑΤΟικό κράτος; Το κρύβουν γιατί θέλουν να καλύψουν τις ευθύνες της Ευρωατλαντικής λυκοσυμμαχίας που έδωσε πράσινο φώς στην εισβολή και ευθύνεται για τη συνέχιση της κατοχής.

Στην Ευρώπη είναι η Γιουγκοσλαβία που έπεσε θύμα των σχεδιασμών των ΗΠΑ , του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για να ελέγξουν τα Βαλκάνια. Σαν σήμερα πριν 23 χρόνια οι ΝΑΤΟικοί βομβάρδισαν ανελέητα για 78 μέρες τις Γιουγκοσλάβικες πόλεις, μαζί φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκρατες, συγγενείς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με την συμμετοχή της Ελλάδας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία και μακέλεψαν το λαό της, με τα ίδια προσχήματα που χρησιμοποιεί σήμερα ή ρωσική ηγεσία, μιλώντας για προστασία από την “εθνοκάθαρση”, για το δικαίωμα στην “αυτοδιάθεση”.

Δεν είναι μόνο αυτό, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων είναι οι λαοί του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Συρίας , της Λιβύης που βομβαρδίστηκαν από τα δολοφονικά ευρωατλαντικά πυρά, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, με εκατομμύρια ξεριζωμένους, πρόσφυγες.

Ο “αναθεωρητισμός” που ακούγεται το τελευταίο διάστημα, δηλαδή η καταπάτηση των συνόρων, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν αφορά μόνο τη Ρωσία, είναι συστατικό στοιχείο της στρατηγικής των ΗΠΑ , του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αυτοί άνοιξαν το δρόμο με τη διάλυση κρατών και ακολούθησε η ρωσική ηγεσία. Όλοι τους είναι συνένοχοι (…)

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα βρώμικα μέσα για να αποσπάσει τη λαική συναίνεση στην εμπλοκή στον πόλεμο και υπόσχεται ότι ο λαός θα καρπωθεί τα οφέλη, θα ζήσει με ασφάλεια και σταθερότητα σε συνθήκες ενεργειακής και γεωπολιτικής αναβάθμιση της χώρας».

Ο λαός πληρώνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

«Ο λαός έχει πληρώσει πολλά, πληρώνει 4 και πάνω δις ευρώ κάθε χρόνο, τεράστια ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Πληρώνει την εκτόξευση των τιμών στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, τις μεγάλες αυξήσεις από την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και την «πράσινη» ανάπτυξη. Το τίμημα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι το ακριβότερο ρεύμα, η μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, οι τιμές – φωτιά σε μετακινήσεις και βασικά αγαθά, τον υψηλό πληθωρισμό που εξανεμίζει το εργατικό,λαϊκό εισόδημα.

Αυτά πληρώνει και ο λαός της Εύβοιας, πληρώνει διαχρονικά και επί όλων των κυβερνήσεων, την εμπορευματοποίηση της υγείας, την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Χαλκίδας και τα κέντρα υγείας σε συνθήκες πανδημίας, τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν διαρκώς μια άνιση μάχη.

Ο λαός της Εύβοιας, της Στερεάς πληρώνει ακριβά την εσκεμμένη διαχρονική απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, το προκλητικό σχέδιο για την απόλυση των εργαζομένων που έχουν φτύσει αίμα όλα αυτά τα χρόνια και έχουν θρηνήσει 80 νεκρούς.

Το Νικέλιο κατακτά νέα θέση στην αγορά και αυξάνεται η τιμή του, το κοβάλτιο είναι περιζήτητο αλλά η κυβέρνηση προωθεί τις αντεργατικές της αποφάσεις και είμαστε επί ποδός πολέμου, να δώσουμε τη μάχη μαζί με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ για να διασφαλιστεί η λειτουργία της επιχείρησης, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο λαός της Β.Εύβοιας πληρώνει ακριβά την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων που οδήγησε στην καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού, βιώνουν μια δραματική κατάσταση και διεκδικούν το μόχθο τους, πραγματικές αποζημιώσεις για τις ζημιές και η κυβέρνηση κοροιδεύει, φτιάχνει σχέδια για να ταΐσει ακόμα περισσότερο το μεγάλο κεφάλαιο, επιχειρηματίες στον Τουρισμό που προσδοκούν μεγάλα κέρδη από τις ομορφιές αυτού του τόπου.

Τώρα, αποφασιστικά να συμβάλλουμε να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή τςη Ελλάδας, για μέτρα υπεράσπισης του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, να προετοιμαστεί καλά η Απεργία στις 6 Απρίλη».

Δείτε ακόμα...