Γ. Μαρίνος: Το ΚΚΕ πρωτοστατεί ενάντια στην επίθεση των εφοπλιστών κατά των ναυτεργατών

Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Πηγή: Eurokinissi

Ένα αναμφισβήτητο συμπέρασμα τεκμηριώνεται από τις εξελίξεις στη ναυτιλία από τη δεκαετία του ‘70 μέχρι σήμερα, ότι κάθε κυβέρνηση είναι πιο αντιλαϊκή και πιο αντιναυτεργατική από την προηγούμενη, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, μιλώντας για το νομοσχέδιο αναμόρφωσης του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου.

Δεν κρύβονται οι πραγματικοί στόχοι του νομοσχεδίου, επισήμανε ο Γ. Μαρίνος, οι οποίοι είναι η προσαρμογή του Κώδικα στις ανάγκες του εφοπλιστικού κεφαλαίου, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του, με ακύρωση των κλαδικών ΣΣΕ και εφαρμογή της Διεθνούς Ναυτικής Σύμβασης που επικυρώθηκε με νόμο από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και υποβιβάζει τα δικαιώματα στα ελάχιστα, σφαγιάζει μισθούς, αυξάνει εργάσιμες ώρες και μειώνει δραματικά τις μέρες άδειας στα ποντοπόρα πλοία.

Το ΚΚΕ διεκδικεί, μέσω της τροπολογίας που κατέθεσε, οι όροι να ρυθμίζονται από τις ελληνικές συμβάσεις και να δεσμεύουν όλους τους εργοδότες. Το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα πρωτοστατούν, σημείωσε, ενάντια στις επιθέσεις εφοπλιστών και κυβερνήσεων και χαιρετίζει τη 48ωρη απεργία των ναυτεργατών.

Ο Γ. Μαρίνος κατήγγειλε τις μεγάλες ευθύνες όλων των αστικών κομμάτων που όλοι μαζί εναντιώθηκαν στην πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των ρυθμίσεων του Συντάγματος που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των εφοπλιστικών φοροαπαλλαγών και προνομίων, την ώρα που ο λαός στενάζει από ακρίβεια, άθλιους μισθούς και συντάξεις και πληρώνει τα φορολογικά χαράτσια.

«Μαζί συμπράξατε στην κοροϊδία της εθελοντικής φορολογίας», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μαρίνος, μέσα σε συνθήκες τεράστιων κερδών και υπογράμμισε πως όλες οι κυβερνήσεις είναι συνένοχες για τις μειώσεις οργανικών συνθέσεων και εντατικοποίηση δουλειάς πληρωμάτων, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τη ληστεία σε βάρος του ΝΑΤ, την υποβάθμιση Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Μάλιστα, κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ, που ασκεί κριτική ζητώντας μεγαλύτερες επιδοτήσεις και περισσότερα προνόμια για τους εφοπλιστές, τονίζοντας πως «οι μάσκες των ψευτοσωτήρων έχουν πέσει», προσθέτοντας ότι είναι «ανέκδοτο ο προοδευτισμός του ΣΥΡΙΖΑ», ο οποίος είναι «κολλημένος» με τα συμφέροντα του εφοπλιστικού και άλλων κλάδων του κεφαλαίου.

Κλείνοντας τόνισε ότι οι άνθρωποι του μόχθου που παλεύουν με το ΚΚΕ, το βλέπουν δίπλα τους βρέξει –  χιονίσει, στον αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, όπου τα καράβια, τα λιμάνια, η ναυτιλία θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία.

Δείτε ακόμα...