Γ. Οικονόμου: Πλήρης συναντίληψη στην…καταστολή με Μπακογιάννη

Ενημέρωση τω πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Για πλήρη συναντίληψη με τον κ. Μπακογιάννη για τις κάμερες έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου. Πρόκειται για την εγκατάσταση και τη λειτουργία διευρυμένου συστήματος επιτήρησης, μέσω καμερών, στην Αττική και στη μεγάλη του πλειονότητα στην Αθήνα.

Μία από τις επτά προτεραιότητες του υπουργείου αποτελεί, με πρόσχημα την εγκληματικότητα, η τοποθέτηση 750 καμερών επιτήρησης – παρακολούθησης στην Αττική, οι οποίες θα λειτουργήσουν μαζί με τις 150-200 υπάρχουσες. Ενταγμένες συνεπώς στην ένταση της καταστολής, ενώ σε ένα μήνα θα «βγει στον αέρα» και ο διαγωνισμός για τις κάμερες σώματος σε αστυνομικούς.

Κάμερες που θα επανενεργοποιηθούν, από αυτές που δεν λειτουργούν, καινούριες κάμερες, οι οποίες θα είναι και για την υποβοήθηση σε ό,τι αφορά στις τροχαίες παραβάσεις, την ηχορύπανση, την παρατήρηση της κυκλοφορίας, αλλά και κάμερες που θα βοηθήσουν πάρα πολύ το αστυνομικό έργο στην αντιμετώπιση, την καταδίωξη, την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος” τόνισε ο κ. Οικονόμου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

Υπάρχει επισήμανση των σημείων, με βάση τη στατιστική ανάλυση των περιστατικών που έχει γίνει από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Εκεί, προφανώς, με το Δήμο της Αθήνας και με άλλους Δήμους, θα ανταλλάξουμε πληροφορίες και στοιχεία και θα πάρουμε και τις δικές τους προτεραιότητες και παρατηρήσεις υπόψιν μας. Υπάρχουν μία σειρά από τεχνικές προδιαγραφές που καταγράφουμε, με βάση την λειτουργία άλλων συστημάτων στο εξωτερικό, και ήδη η Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας είναι σε επικοινωνία με άλλες αστυνομίες ευρωπαϊκών πρωτευουσών, όπου τα δίκτυα εκεί λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά, με αποτελεσματικότερο αυτό του Λονδίνου, χωρίς να είναι το μόνο. Υπάρχει μία ομάδα που μελετά ολα τα νομικά ζητήματα για να είμαστε σύμφωνοι με τις πρόνοιες και τις προβλέψεις του Συντάγματος και των Νόμων για τα προσωπικά δεδομένα και όλα τα υπόλοιπα. Κάνουμε ό,τι απαιτείται προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός” σημείωσε και πρόσθεσε:

“Σκοπός μας είναι σταδιακά να τοποθετούνται οι κάμερες. Είναι βασική μας προτεραιότητα μέσα στη θητεία να το προλάβουμε. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε σταδιακά να αρχίσουν να  τοποθετούνται κάμερες. Θα πάμε σε μία συνολικότερη αναβάθμιση όλων αυτών των υποδομών, που όχι απλώς είναι κρίσιμες για να έχουμε πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες ασφάλειας παντού. Αυτό το σύστημα θα αλλάξει το υπόδειγμα αστυνόμευσης στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και στην Αθήνα, μαζί με την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στις γειτονιές, τους δρόμους, τις πλατείες“.

Ενώ στη συνέχεια σημείωσε πως “Έχει μεγάλη σημασία η τοπική αυτοδιοίκηση με την κεντρική κυβέρνηση να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες σε τέτοια ζητήματα. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα, οι κάμερες αυτές, πού είναι τοποθετημένες, τι ευκρίνεια στοιχείων μπορούν να δίνουν και τι παρατηρούν. Είναι άλλο θέμα να παρατηρείς την κίνηση και τη συμφόρηση και εν πάση περιπτώσει συγκεκριμένα πράγματα, και άλλο να έχεις την δυνατότητα και τεχνολογία να παρατηρείς εγκληματικές ενέργειες, να συνδέεσαι με βάσεις δεδομένων που χρειάζονται. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο θέματα: και τον εκσυγχρονισμό ενός δικτύου που εν πολλοίς είναι τεχνολογικά ξεπερασμένο και δεν επιτρέπει να έχεις τις υπηρεσίες που θέλεις να έχεις, αλλά και ταυτόχρονα να πάμε σε έναν νέο εξοπλισμό, καινούργιες κάμερες που θα μας δίνουν την δυνατότητα, σύμφωνα με τις πολύ μεγάλες δυνατότητες που έχει η τεχνολογία, να αντιμετωπίζουμε το έγκλημα σε όλες του τις εκφάνσεις”.

Δείτε ακόμα...