Τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής Αττικής κατά τα πρότυπα της κυβερνητικής πολιτικής, κατήγγειλε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής και Περιφερειακός Σύμβουλος, μιλώντας στη σημερινή 4η Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις πλημμύρες και την κατάσταση του Κηφισού.
Με μία σειρά στοιχεία κατήγγειλε την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, παρά τις αποφάσεις και τις μελέτες για την κατασκευή τους αλλά και τα χρήματα που έχουν δοθεί σε εργολάβους, πολλοί από τους οποίους μάλιστα έχουν κηρυχθεί έκπτωτοι και τα έργα δεν προχώρησαν ποτέ.
Συγκεκριμένα, ξεκινώντας από τον Κηφισό και τον καθαρισμό που γίνεται αυτό το διάστημα, κατήγγειλε ότι από το 2003 που παραδόθηκε το έργο, δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος για την κατάστασή του αλλά και τη στατικότητά του. «Το έργο καθαρισμού πρέπει να τελειώσει σε τρεις μήνες, γιατί έχει να κάνει με την ασφάλεια όλου του λαού της Αττικής», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι η ιδιωτική εταιρεία για τις συγκεκριμένες εργασίες πήρε 1,2 εκατομμύρια ευρώ.
Σημείωσε ότι σε πολλά σημεία του ποταμού, υπάρχουν λίμνες με απροσδιόριστο βάθος, προβλήματα στατικότητας, αλλά το πιο κρίσιμο είναι ότι από το 2003 οι ορεινοί όγκοι της Αττικής είναι ολοσχερώς καμένοι και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε ένα έντονο φαινόμενο τί θα κατέβει από το βουνό και τί επιπτώσεις θα έχει.
Κατήγγειλε ότι παρά τις παρεμβάσεις και ερωτήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα ρέματα που καταλήγουν στον Κηφισό, δεν υπάρχει καμία απάντηση από τους αρμόδιους, όπως π.χ. το ρέμα της Εσχατιάς.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Ρέμα της Χελιδονούς, η μελέτη του οποίου έχει εγκριθεί από το 2021 και μέχρι σήμερα έχει πάρει πέντε εννιάμηνες παρατάσεις, χωρίς να έχει γίνει τίποτα.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανύπαρκτη αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αθήνας, καθώς όλα τα ρέματα καταλήγουν στον Κηφισό, για την οποία έχει εγκριθεί μελέτη από το 2018 για έργο κόστους 4,5 εκατομμύρια ευρώ και ακόμα και σήμερα το έργο αγνοείται.
Το έργο κατασκευής ομβρίων υδάτων Νίκαιας, Ρέντη, Κορυδαλλού αξίας 18 εκατομμυρίων ευρώ, θα ξεκινούσε το 2020, δεν ξεκίνησε ούτε το 2023, ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος και παρόλαυτα πληρώνεται για να έχει το σκαπτικό μηχάνημα σε αναμονή.
Το ρέμα στη Βουλιαγμένης, περιμένουμε επίσης 20 χρόνια για να γίνουν έργα, όπου και πάλι ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος.
Ο Γ. Πρωτούλης κατήγγειλε την επικοινωνιακή διαχείριση που ασκούν κυβέρνηση και περιφέρεια για τα προβλήματα αλλά την ώρα της καταστροφής ρίχνουν τις ευθύνες στους πολίτες, για να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες για την ανυπαρξία της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής.