Γ. Πρωτούλης: Να μην γίνει συνήθεια ο «μεγάλος αδελφός»

Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Φώτο Αρχείου / Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ / Πηγή: Eurokinissi

Συνέντευξη στην Εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Λάμπρο Σταυρόπουλο, παραχώρησε την Κυριακή 21 Αυγούστου ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρατίθεται η συνέντευξη:

Το θέμα των παρακολουθήσεων διαμορφώνει ένα εκρηκτικό μείγμα και σκιάζει το πολιτικό σκηνικό. Το ΚΚΕ προφανώς θα στηρίξει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, ωστόσο διατυπώνετε και επιφυλάξεις για το εύρος και το βάθος της διερεύνησης…

Από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε αυτό που όλοι αφήνουν στο απυρόβλητο, την ύπαρξη ενός πολύ σκοτεινού και επικίνδυνου για το λαό, θεσμικού πλαισίου με την αντίστοιχη δημιουργία ενός πανίσχυρου νομικά και τεχνολογικά μηχανισμού μαζικής παρακολούθησης. Σκεφτείτε πως μόνο τα τελευταία 10 χρόνια η εισαγγελία έχει δώσει περισσότερες από 100.000 άδειες (!) για υποκλοπές, επικαλούμενη λόγους «εθνικής ασφάλειας». Το γεγονός ανάγκασε ακόμα και την ΑΔΑΕ να εκφράζει επιφυλάξεις στην ετήσια απολογιστική της έκθεση για το 2021. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Να φωτιστεί το σκοτεινό πλαίσιο των υποκλοπών που δίνει το ελεύθερο στο κράτος και τις μυστικές υπηρεσίες να στοχοποιούν τον καθένα ως ύποπτο με συνοπτικές διαδικασίες. Να μην κουκουλωθεί με αστείες δικαιολογίες ή με ορισμένες παραιτήσεις που αναλαμβάνουν το ρόλο της «Ιφιγένειας». Ούτε πρέπει να γίνει συνήθεια ο «μεγάλος αδερφός», η καταπάτηση δημοκρατικών ελευθεριών που κερδήθηκαν με πολύ αγώνα και αίμα στην πατρίδα μας. Το ΚΚΕ μέσα και από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα συμβάλει, όσο είναι αυτό δυνατόν, να φωτιστούν αυτές οι υποθέσεις, αλλά και η ανάγκη κατάργησης όλης αυτής της νομοθεσίας, των οδηγιών της ΕΕ και των διακρατικών συμφωνιών που διαμόρφωσαν ή ανέχτηκαν οι κυβερνήσεις και έχει οδηγήσει στον σημερινό «βούρκο».

Το κόμμα σας έχει υποστεί στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν απόπειρες παρακολούθησης των τηλεφώνων του. Αναφέρομαι στις συνακροάσεις που έχετε καταγγείλει στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού. Πού κατέληξαν οι σχετικές έρευνες;

Η υπόθεση παραμένει στο σκοτάδι και για αυτό απαιτούμε να συμπεριληφθεί στην πρόταση για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής της βουλής. Δύο κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, δεν επέδειξαν καμιά ευαισθησία για τη διερεύνηση των απανωτών περιστατικών υποκλοπών που περιλαμβάνουν συνομιλίες του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ και των κεντρικών του στελεχών! Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε για αυτό το μεγάλο θέμα παράνομης παρακολούθησης των γραφείων μας ότι δεν είχε επαρκή στοιχεία και άρα αυτές οι υποκλοπές δεν έγιναν! Αντίστοιχες προφάσεις και αστείες δικαιολογίες και επί ΝΔ. Το γεγονός δείχνει ότι τα κόμματα που έχουν συνδιαμορφώσει το σημερινό σκοτεινό καθεστώς δεν έχουν καμία πρόθεση να ερευνήσουν σε βάθος τις υποθέσεις. Είναι υπόθεση του ίδιου του λαού και της νεολαίας με τη δράση του και την πολιτική του επιλογή να υπερασπιστεί τις ελευθερίες του, κόντρα στη «νομιμότητα» της καταστολής και του αυταρχισμού.

Πώς κρίνετε την θέση του πρωθυπουργού περί τυπικά επαρκούς απόφασης της ΕΥΠ για παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά πολιτικά μη αποδεκτής;

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από αστείες δικαιολογίες, αλλά και να κρύψει το νομικό πλαίσιο που και ο ίδιος διαμόρφωσε όπως η πρόσφατη τροπολογία, τον Μάρτη του 2021, με την οποία καταργήθηκε ακόμα και η υποχρέωση ενημέρωσης του «στόχου» παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εφόσον η άρση απορρήτου έχει γίνει με την επίκληση λόγων «εθνικής ασφάλειας». Η τραγική ειρωνεία είναι ότι τη συγκεκριμένη τροπολογία υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του οποίου έπεσε θύμα της…

Η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου επιχειρεί να επιφέρει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Πιστεύετε ότι μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα ή το ευρωπαϊκό πλαίσιο που έχει υιοθετήσει και η χώρα μας δεν αφήνει περιθώρια βελτιώσεων;

Οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί, τα τελευταία ειδικά χρόνια, δίνουν το ελεύθερο στις υπηρεσίες της Ελλάδας και ξένων κρατών αλλά και σε επιχειρηματικούς ομίλους για «νόμιμο», γενικευμένο και συστηματικό φακέλωμα. Ένας τέτοιος νόμος είναι αυτός που ψηφίστηκε από κοινού στις 26 Αυγούστου του 2019 από την ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ25 ενσωματώνοντας στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία 680/2016 της ΕΕ με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «για την προστασία των προσωπικών δεδομένων»! Αυτό το πλαίσιο δεν παίρνει βελτιώσεις, που αποτελούν στάχτη στα μάτια του λαού, αλλά κατάργηση.

Κατά την γνώμη σας υπάρχουν λόγοι «εθνικής ασφάλειας» που επιτρέπουν τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων;

Ο όρος «εθνική ασφάλεια» έχει γίνει ένα λάστιχο, προκειμένου να νομιμοποιούνται μαζικές παρακολουθήσεις πολιτών. Εδώ έφτασε βουλευτής της ΝΔ να ταυτίσει μέχρι και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις βουλευτών με την «εθνική ασφάλεια». Δεν πρέπει να το ανεχθούμε. Ούτε για πολιτικούς, ούτε για δημοσιογράφους, ούτε για κανέναν.

Μέσα σε αυτό το «θερμό» πολιτικό περιβάλλον η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια καλπάζουν. Ο χειμώνας αναμένεται σκληρός για τα νοικοκυριά. Εκτιμάτε ότι θα έχουμε επίσπευση των εκλογών όπως ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πιθανά, άλλωστε ήδη είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Το κρίσιμο όμως είναι ο λαός να μη μείνει θεατής, πολύ περισσότερο που ο δύσκολος χειμώνας επιβάλλει ο ίδιος να παρέμβει μαζικά και αγωνιστικά με τις διεκδικήσεις του για να μην πληρώσει ξανά τα σπασμένα προς όφελος των κερδών των λίγων. Μπορεί, στηρίζοντας σε όλες τις μάχες και στις εκλογές το ΚΚΕ.

Τις τελευταίες μέρες συγκλονίζει η υπόθεση των εγκλωβισμένων προσφύγων στον Έβρο. Η κυβέρνηση κατήγγειλε την Τουρκία ότι τους ώθησε με την απειλή χρήσης βίας. Την ίδια στιγμή επικρατεί «συναγερμός» σε Αθήνα και Λευκωσία σχετικά με την πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου και το ενδεχόμενο να κινηθεί προς την κυπριακή ΑΟΖ. Βλέπετε νέο γύρο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας;

Βλέπουμε ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το «μεγάλο παζάρι» για τη διατήρηση της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟϊκής συνοχής, το οποίο περιλαμβάνει γνωστά «ανταλλάγματα» σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση για τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και όχι εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα. Στον Έβρο η τουρκική και η ελληνική κυβέρνηση παίζουν ένα παιχνίδι φρίκης με θύματα κατατρεγμένους ανθρώπους. Επιτέλους πρέπει να καταργηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες, δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να τους εργαλειοποιεί. Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους και να διεκδικήσει επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...