Γ. Στόλτενμπεργκ: Χαρακτήρισε “περιστατικά” και “ατυχήματα” τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

“Περιστατικά” και “ατυχήματα” χαρακτήρισε τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας χτες στο capital.gr, γκρεμίζοντας κάθε κυβερνητικό αφήγημα για τη στάση των δυτικών μας “συμμάχων” στα ελληνοτουρκικά.

Ταυτόχρονα, δήλωσε έτοιμος για νέο ρόλο του οργανισμού στη διευθέτηση τέτοιων “διαφορών” όπου θα συζητούνται και αυτά τα ζητήματα.

«Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει μια πλατφόρμα όπου συζητούνται και αυτά τα ζητήματα. Και όπως ίσως γνωρίζετε, δημιουργήσαμε επίσης πριν από έναν χρόνο περίπου έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης για τη μείωση των κινδύνων για περιστατικά και ατυχήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης για να βελτιώσουμε τις επικοινωνίες, τη διαφάνεια, και πάλι, εάν χρειαστεί για να αποτρέψουμε τυχόν περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα, στο Αιγαίο. (…) Αλλά και πάλι, πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος όταν υπάρχουν ανησυχίες, είναι να καθίσουμε να τις απαντήσουμε και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια κοινή πορεία προς τα εμπρός».

Θυμίζουμε πως ο εν λόγω μηχανισμός – επί της ουσίας «βήμα» για την αναβάθμιση των τουρκικών αξιώσεων – είχε στηθεί ως ένα από τα βασικά κανάλια, ώστε να αποκλιμακωθεί «σε συμμαχικό πνεύμα» η κατάσταση το καλοκαίρι του 2020, τότε που ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ βάφτιζαν ξανά «διμερείς διαφορές» την ωμή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας έτσι κι άλλο «αέρα» στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Φυσικά, ο ΓΓ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού δεν παρέλειψε να εξάρει τη στάση της Τουρκίας και τη σημαντικότητα της ως συμμάχου στην περιοχή.

«Μπορείτε απλά να κοιτάξετε τον χάρτη και τότε θα συνειδητοποιήσετε πόσο σημαντική είναι η Τουρκία, όχι μόνο λόγω της εκστρατείας κατά του ΙΚ που έχουν ξεκινήσει οι σύμμαχοι εδώ και αρκετά χρόνια. Επίσης, η Τουρκία είναι σημαντική όσον αφορά στην κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα», είπε, για να συνεχίσει πως «η Τουρκία ήταν και εξακολουθεί να είναι μια σημαντική χώρα όσον αφορά την παροχή υποστήριξης. Και πράγματι παρείχε κρίσιμη υποστήριξη στην Ουκρανία, όχι μόνο με την παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η οποία αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντική. Βοηθάει εδώ και χρόνια και γνωρίζουμε ότι η ουκρανική ηγεσία καλωσορίζει αυτή τη βοήθεια».

Δείτε ακόμα...