Γ. Στόλτενμπεργκ: Προειδοποιεί τις χώρες του ΝΑΤΟ να μην δημιουργήσουν «νέες εξαρτήσεις» από την Κίνα

Πηγή: nato.int

Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην δημιουργήσουν νέες εξαρτήσεις από την Κίνα καθώς αποκόβονται από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας της λυκοσυμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Βλέπουμε τις αυξανόμενες προσπάθειες της Κίνας να ελέγξει κρίσιμες υποδομές μας, εφοδιαστικές αλυσίδες και βιομηχανικούς τομείς-κλειδιά», είπε, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ισπανία για την όπου πραγματοποιήθηκε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.

«Οι κινεζικές σπάνιες γαίες βρίσκονται παντού, περιλαμβανομένων των τηλεφώνων, των αυτοκινήτων, και του στρατιωτικού εξοπλισμού μας», είπε συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούμε να δώσουμε σε απολυταρχικά καθεστώτα οποιαδήποτε ευκαιρία να εκμεταλλευθούν τις αδυναμίες μας και να μας υπονομεύσουν».

Να σημειωθεί ότι στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο, στοχεύει ευθέως την Κίνα και τη Ρωσία και ουσιαστικά προαναγγέλλει σύγκρουση με το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΛΔ Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και οι αμοιβαία ενισχυόμενες προσπάθειές τους να υπονομεύσουν τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη αντίκεινται στις αξίες και τα συμφέροντά μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...