Γαλλία: Αναγγελία νέων αυξήσεων στους λογαριασμούς Ενέργειας

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμάνουελ Μακρόν, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, στο Παρίσι
Φώτο αρχείου / Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμάνουελ Μακρόν στο Παρίσι / Πηγή: Eurokinissi

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση υποβάθμισε προχτές τις οικονομικές προοπτικές για το 2023 στο 1% από 4%.

Χτες, επιχειρώντας να εμφανιστεί καθησυχαστικός, ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, εστίασε στη μικρή βελτίωση των προβλέψεων για ανάπτυξη το 2022 (αναθεωρήθηκαν στο 2,7% από το 2,5%), για να αναφέρει: «Η Γαλλία δεν θα μπει σε ύφεση. Εχει ένα καλό 2022».

Την ίδια ώρα, ο διαχειριστής δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας RTE, αν και ανέφερε χτες πως δεν υπάρχει κίνδυνος για ολικό μπλακ άουτ στη Γαλλία, δεν απέκλεισε διακοπές κάποιων ωρών στην ηλεκτροδότηση, ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής.

Το ενδεχόμενο σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης τον χειμώνα, όταν κάνει πολύ κρύο, να κόβεται το ρεύμα, «εκ περιτροπής, γειτονιά με γειτονιά», είχε προαναγγείλει και η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, πριν από περίπου 2 βδομάδες.

Χτες, η ίδια ανήγγειλε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια Ενέργειας των νοικοκυριών, μέσα από αυξήσεις στα ανώτατα όρια τιμών. Συγκεκριμένα, τον Γενάρη θα αυξηθεί η ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου κατά 15% και θα ακολουθήσει αύξηση του ανώτατου ορίου τιμής 15% για την ηλεκτρική ενέργεια τον Φλεβάρη.

Νωρίτερα, ο Μπρούνο Λε Μερ χαρακτήρισε «θεμιτό» ένα «μικρό μέρος» του αυξημένου ενεργειακού κόστους να μετακυλίεται στους καταναλωτές…

Χτες, στο μεταξύ, η διεύθυνση της γαλλικής κρατικής εταιρείας Ενέργειας EDF ανακοίνωσε ότι οι 26 πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους θα ξαναρχίσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα. Ο πρόεδρος – γενικός διευθυντής της EDF, Ζαν – Μπερνάρ Λεβί, είπε ότι τα έργα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης που παρατηρήθηκαν σε ορισμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες προχωρούν με καλό ρυθμό και έχουν ήδη ολοκληρωθεί στον αντιδραστήρα Tricastin 1. Αναφερόμενος στην επαναλειτουργία των 26 αντιδραστήρων, ο Σ. Λεβαντοφσκί, εκτελεστικός διευθυντής της EDF, είπε ότι 5 θα τεθούν σε λειτουργία αυτόν τον μήνα, άλλοι 5 τον Οκτώβρη, 7 τον Νοέμβρη και οι υπόλοιποι μέχρι τα τέλη Φλεβάρη.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...