Γαλλία: Διαδηλώσεις μεταναστών ενάντια στην εκμετάλλευσή τους

Γαλλία διαδηλώσεις μεταναστών
Φώτο Αρχείου, Παλαιότερη διαδήλωση μεταναστών στη Γαλλία, πηγή: Twitter

Διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας έκαναν μετανάστες με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών (18 Δεκέμβρη), καταγγέλλοντας την έλλειψη χαρτιών, που τους εγκαταλείπει ακόμα περισσότερο στην εκμετάλλευση των εργοδοτών.

Σε Παρίσι, αλλά και Μπορντό, Μασσαλία, Στρασβούργο και αλλού, οι μετανάστες κατήγγειλαν ότι ειδικά την περίοδο της πανδημίας, εργοδότες από κάθε κλάδο αξιοποιούν το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες δεν έχουν έγγραφα νόμιμης εγκατάστασης στη χώρα και τους απασχολούν στις χειρότερες δυνατές συνθήκες.

«Κερδίζουν από μας και όταν θέλουν ούτε καν μας πληρώνουν…», όπως τόνιζε ένας διαδηλωτής στη «Λε Μοντ», που εξηγούσε ότι αν και ζει στη Γαλλία 19 χρόνια, δεν έχει χαρτιά ακόμα και δουλεύει «μια βδομάδα εδώ, μια μέρα εκεί, μερικές φορές μόνο για 40 ευρώ». «Οι μετανάστες χωρίς έγγραφα βρίσκονται σε κίνδυνο», «η εθνική προσπάθεια είμαστε εμείς», «είμαστε εδώ για όλους τους μετανάστες χωρίς χαρτιά στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια της Covid, εμείς είμαστε εκείνοι που κάνουμε όλη τη δουλειά, καθαρίζουμε τα νοσοκομεία κ.τ.λ.», δήλωναν άλλοι.

Στην πρωτεύουσα, οι αρχές επιστράτευσαν για την «επίβλεψη» των μεταναστών μεγάλη αστυνομική δύναμη εναντίον τους.

Χαρακτηριστικό της άγριας εκμετάλλευσης των μεταναστών και στη Γαλλία είναι ότι ακόμα και σημαντικό μέρος των εργαζομένων στα νοσοκομεία, που ειδικά αυτή την περίοδο δουλεύουν σε εξοντωτικές συνθήκες, αποτελούν τέτοιες περιπτώσεις. Ενώ δίνουν τη μάχη για την υγεία του λαού με την ίδια αυταπάρνηση των υπόλοιπων συναδέλφων τους, οι μισθοί και μια σειρά βασικά δικαιώματα (άδειες, ωράρια) είναι πολύ χαμηλότερα, γιατί απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης (stage κ.τ.λ.), επειδή έτσι είναι πιο «φτηνοί» για το κράτος και τους κλινικάρχες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...