Γαλλία: Εγκρίθηκε ο νόμος για την «καθολική ασφάλεια» που ανοίγει δρόμους για ένταση της αστυνομοκρατίας και της καταστολής

Το γαλλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε οριστικά με 75 ψήφους υπέρ και 33 κατά το νόμο για την «καθολική ασφάλεια» που ανάβει το πράσινο φως για την ένταση της αστυνομοκρατίας και της καταστολής.

Μεταξύ άλλων ο νέος νόμος διευρύνει τα περιθώρια βιντεοσκόπησης των διαδηλώσεων, με «κινητές κάμερες», αλλά και προβλέπει παρακολούθηση δημόσιων χώρων με κάμερες εγκατεστημένες σε αεροσκάφη και drones, στο όνομα διασφάλιση της «ασφαλούς διεξαγωγής συγκεντρώσεων σε δημόσιους χώρους ή σε χώρους ανοιχτούς στο κοινό, όταν είναι επίφοβες για σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης, την υποστήριξη του αρμόδιου προσωπικού για τη διατήρηση ή αποκατάσταση της δημόσιας τάξης, την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών, τη διαπίστωση αδικημάτων και τη δίωξη των δραστών μέσω της συλλογής αποδεικτικών στοιχείων κ.λπ.».

Αποκαλυπτικά είναι και τα όσα προβλέπονται για την απαγόρευση καταγραφής αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, με το επιχείρημα ότι έτσι προστατεύεται «η σωματική ή πνευματική ακεραιότητά τους».

Το νομοσχέδιο είχε οδηγήσει σε σημαντικές διαδηλώσεις το φθινόπωρο στη Γαλλία, μερικές φορές με βίαια επεισόδια, σε ένα κοινωνικό πλαίσιο όπου η Αστυνομία κατηγορείται για πολλαπλές βίαιες παρεκλίσει. Μέσω της Γερουσίας, όπου η κυβέρνηση Μακρόν έχει την πλειοψηφία, το νομοσχέδιο ξαναγράφτηκε προκειμένου να αφαιρεθεί μια αναφορά που θεωρήθηκε ότι έπληττε την ελευθερία στην πληροφόρηση, χωρίς όμως να αλάξει η ουσία.

Δυνάμεις της αντιπολίτευσης που εξέφρασαν διαφωνίες – όπως το Σοσιαλιστικό κόμμα – ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αν και οι ίδιες πρωτοστάτησαν για χρόνια ολόκληρα – και από τη θέση της κυβέρνησης – στην πολύπλευρη αναβάθμιση των δυνάμεων καταστολής και της κρατικής βίας, που δυναμώνει και καθώς μεγαλώνει η λαϊκή δυσαρέσκεια, με στόχο τον εκφοβισμό και την ενσωμάτωση των λαϊκών στρωμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...