Γαλλία: Εντάσεις σε διαδήλωση υγειονομικών

Διαδήλωση Υγειονομικών στη Γαλλία

Με καταστολή και δακρυγόνα αντιμετώπισε η γαλλική αστυνομία χιλιάδες νοσηλευτές που διαδήλωναν χθες στο Παρίσι. Οι υγειονομικοί απαίτησαν περισσότερους πόρους για τα δημόσια νοσοκομεία και για το σύνολο του εθνικού συστήματος στην υγεία, αλλά και προσπάθησαν να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση τις υποσχέσεις που τους είχε δώσει όταν η κρίση του κορονοϊού βρισκόταν στην κορύφωση της.

Θυμίζουμε ότι οι Γαλλικές κυβερνήσεις αξιοποίησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις των προηγούμενων χρόνων για επιβάλλουν σειρά περιοριστικών μέτρων στις κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος. Μεταξύ αυτών, οι διαδηλωτές χρειάζονται ειδική άδεια για να διαδηλώσουν. Στο παλιό αυτό «οπλοστάσιο» του Γαλλικού κράτους τώρα έχουν προστεθεί και τα μέτρα κατά της πανδημίας. Αλλά τα συνδικάτα των υγειονομικών απειθάρχησαν στην απαγόρευση.

Στο Παρίσι, πολλές νοσοκόμες, βοηθοί νοσηλευτών, γιατροί, τραυματιοφορείς, εργαζόμενοι στο ‘βοήθεια στο σπίτι’, αλλά και πολλά μέλη του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Υγείας πίσω από μία γιγάντια επιγραφή με το σύνθημα «Είναι επείγον να δράσουμε», μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Νοσοκομείο σε ασφυξία/ δεν μπορώ να αναπνεύσω(I cannot breath)«, σε μια αναφορά στο κίνημα «Black Lives Matter», ενώ σε άλλα κατήγγειλαν τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις για τους μισθούς και την οργάνωση του συστήματος υγείας.

Δεν θέλουμε μετάλλια ή μικρά πρόσθετα επιδόματα του ποδαριού, θέλουμε έναν μισθό που να αξίζει σε αυτό που προσφέρουν οι δουλειές μας στην κοινωνία.

Κλαρά Γκρεμόν, νοσηλεύτρια κοντά στο Μονπελιέ

Συνολικά, σε όλη τη Γαλλία, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 220 συγκεντρώσεις στα πλαίσια της εθνικής μέρας δράσης, που οργανώθηκε μετά από πρόσκληση δώδεκα εργατικών ενώσεων και συλλόγων νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού.

Στο Παρίσι, ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, αξίωσε «αύξηση των μισθών και αναγνώριση των προσόντων», καθώς και «άνοιγμα περισσότερων νοσοκομειακών κλινών και προσλήψεις προσωπικού».

«Είναι επιτακτική ανάγκη οι απαντήσεις να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες», δήλωσε ο ομόλογός του στην συνδικαλιστική ένωση FO, Ιβ Βεριέ.

Με πληροφορίες από: CNN

Δείτε ακόμα...