Γαλλία: Επισκέπτης του Λούβρου πέταξε τούρτα στον πίνακα της Μόνα Λίζα

Νεαρός ακτιβιστής πέταξε μια τούρτα στον πίνακα της Gioconda (Μόνα Λίζα) του Ιταλού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Βίντσι πουκτίθεται στο Λούβρο στο Παρίσι - 30/05/2022
Νεαρός ακτιβιστής πέταξε μια τούρτα στον πίνακα της Gioconda (Μόνα Λίζα) του Ιταλού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Βίντσι πουκτίθεται στο Λούβρο στο Παρίσι – 30/05/2022

Σήμερα Δευτέρα, το τηλεοπτικό κανάλι BFM απο τη Γαλλία, ανέφερε ότι ένας νεαρός ακτιβιστής πέταξε μια τούρτα στον πίνακα της Gioconda (Μόνα Λίζα) του Ιταλού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Βίντσι που εκτίθεται στο Λούβρο στο Παρίσι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή. Το βίντεο που ανέβηκε στο Twitter δείχνει έναν νεαρό άνδρα να πετάει ένα κομμάτι τούρτα και να το αλείφει στο θωρακισμένο γυαλί που προστατεύει ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης στον κόσμο. Μπόρεσε να πλησιάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά μεταμφιεσμένος σε γυναίκα με ειδικές ανάγκες. Υπάρχει ένα ειδικό πέρασμα μπροστά από τον πίνακα για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, το οποίο είναι πιο κοντά από το διάδρομο για τους τακτικούς επισκέπτες.

«Σκεφτείτε τη Γη. Υπάρχουν άνθρωποι που καταστρέφουν τη Γη. Σκεφτείτε το. Οι καλλιτέχνες σας λένε, “Σκέψου τη Γη”. Όλοι οι καλλιτέχνες, σκεφτείτε τη Γη. Γι’ αυτό το έκανα. Σκεφτείτε τον πλανήτη», είπε σε βίντεο, που τον δείχνει να κυλά το αναπηρικό καροτσάκι συνοδευόμενος από την ασφάλεια του μουσείου.

Το ίδιο το μουσείο δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση για το περιστατικό. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι, υπάλληλοι του Λούβρου έπλυναν το θωρακισμένο γυαλί, ενώ ο πίνακας δεν υπέστη ζημιά. Το θωρακισμένο γυαλί τοποθετήθηκε λόγω πολλών προσπαθειών να καταστραφεί η Gioconda στο παρελθόν: το 2009, ένας τουρίστας πέταξε ένα φλιτζάνι τσάι στον πίνακα, σπάζοντας το συνηθισμένο γυαλί υπήρχε. Το 1974, όταν το έργο του Ντα Βίντσι εκτέθηκε στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο, ψεκάστηκε με μπογιά, αλλά η Μόνα Λίζα αποκαταστάθηκε. Πριν από αυτό, το 1956, υπήρξαν δύο άλλες επιθέσεις: στη μία περίπτωση ένας άνδρας έριξε οξύ, καταστρέφοντας το κάτω μέρος του καμβά και στη δεύτερη, ένας καλλιτέχνης από τη Βολιβία πέταξε μια πέτρα σε αυτό, προκαλώντας ελαφριά ζημιά.

Το 1911, ο πίνακας κλάπηκε από έναν Ιταλό εργάτη στο μουσείο, τον Vincenzo Peruggia. Το έκρυψε στο διαμέρισμά του. Η Μόνα Λίζα βρέθηκε δύο χρόνια αργότερα, όταν ο Vincenzo Peruggia προσπάθησε να πουλήσει το έργο στη διάσημη γκαλερί Ουφίτσι στη Φλωρεντία.

Δείτε ακόμα...