Εν μέσω έντασης της καταστολής και του εκφοβισμού από το αστικό κράτος, εργαζόμενοι και νέοι στη Γαλλία ετοιμάζουν τα νέα αγωνιστικά βήματά τους, με επόμενο σταθμό την κινητοποίηση του Σαββάτου για την Παιδεία και για αξιοπρεπείς μισθούς, ενάντια στην ακρίβεια και στην πολεμική οικονομία. Επίσης, χθες έγινε γνωστό ότι απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται από συνδικάτα και φορείς για τις 5 Νοέμβρη. Αυτό ανακοινώθηκε μετά από συνάντηση που έγινε στο Ματινιόν (πρωθυπουργική έδρα), για την οποία εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων δήλωσαν ότι ολοκληρώθηκε χωρίς η κυβέρνηση να δεσμευτεί «για κανένα μέτρο».
Επιχειρώντας να αποδυναμώσουν αυτήν την προοπτική προχωρούν σε ανοιχτούς εκβιασμούς και οι βιομήχανοι της χώρας, ενώ στη Βουλή συζητιέται το νέο σχέδιο προϋπολογισμού και οι διεθνείς εξελίξεις επιβάλλουν την ακόμα ταχύτερη, απαρέγκλιτη τήρηση όσων διατυπώνουν εδώ και καιρό οι στρατηγικές του μεγάλου κεφαλαίου.
Ο πρόεδρος της Ενωσης των μεγαλοβιομηχάνων της χώρας (MEDEF), Πατρίκ Μαρτέν, αναφερόμενος στην «εικόνα της χώρας» όπως διαμορφώνεται εν μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών υποστήριξε ότι «ενοχλεί την οικονομία» με διάφορους τρόπους. Εκανε λόγο για μεγάλη πτώση των κρατήσεων σε ξενοδοχεία η οποία καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στα ξενοδοχεία του Παρισιού.
Επικροτώντας δε τα κυβερνητικά σχέδια για ένταση της αστυνομοκρατίας και των μέτρων καταστολής, μπροστά και στις νέες κινητοποιήσεις που έχουν ήδη εξαγγελθεί για μεθαύριο Σάββατο κατά του αυξανόμενου κόστους ζωής, επέκρινε το κράτος επειδή όπως είπε «απέτυχε στην εγγύηση της τάξης». Πρόσθεσε πως «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι το κράτος ασκεί πλήρως τα κυρίαρχα καθήκοντά του», ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση «να σταματά να ενοχλεί τους Γάλλους με θέματα μικροδιαχείρισης, ιδίως με το να έρχεται επανειλημμένα και να αναστατώνει τους επιχειρηματίες με ανόητους κανονισμούς».
«Ηρθε η ώρα να αναγεννηθεί η χώρα», συνέχισε, και κάλεσε «όλους τους επιχειρηματικούς ηγέτες να μιλήσουν και να δηλώσουν: Φτάνει πια, αυτή η χώρα θέλει να ζήσει ειρηνικά», επιμένοντας μάλιστα ότι οι επεμβάσεις της αστυνομίας κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις έγιναν υποστελεχωμένα…
Επιπλέον, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η MEDEF εν μέσω συζήτησης του νέου σχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή (και του νέου σχεδίου προϋπολογισμού για την Κοινωνική Ασφάλιση) έσπευσε να επισημάνει ότι «η ανάκαμψη των δημόσιων οικονομικών απαιτεί βιώσιμες αποταμιεύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Δηλαδή να επιταχυνθούν χωρίς καμία καθυστέρηση αντεργατικές και γενικά αντιλαϊκές ανατροπές που οι πολεμικές προετοιμασίες καθιστούν ακόμα πιο αναγκαίες για το μεγάλο κεφάλαιο, τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και φυσικά της εξουσίας του.
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι οποιαδήποτε δημοσιονομική ανάκαμψη «δεν μπορεί να βασίζεται σε αύξηση του κόστους εργασίας», γιατί έτσι «μπορεί να επιδεινωθεί η ανεργία και να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάκαμψη»…
Νέες απαγορεύσεις συγκεντρώσεων και κυκλοφορίας
Χτες για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο οι γαλλικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση συγκεντρώσεων και κυκλοφορίας σε περιοχές του Παρισιού, επικαλούμενη τις ανάγκες «τήρησης της τάξης». Επίσης η αστυνομία ανακοίνωσε την αναβολή πολλών ποδοσφαιρικών αγώνων που ήταν προγραμματισμένοι για το Σάββατο, π.χ. σε Μπορντό και Τουλούζη, καθώς κάθε Σαββατοκύριακο κινητοποιούνται περίπου 60.000 αστυνομικοί για την ασφάλεια των στα γήπεδα, αλλά τώρα …ιεραρχούνται άλλες ανάγκες.
Ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τις υπηρεσίες πληροφοριών, τον πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί και τους «εμπλεκόμενους υπουργούς», ώστε να υπάρξει ένας «λεπτομερής απολογισμός» των πρόσφατων γεγονότων, προσθέτοντας ότι «καμία βία δεν είναι νόμιμη». Ανέφερε πως δεν υπήρξε «εμφανής ξένη ανάμειξη στα γεγονότα», υποστήριξε ωστόσο ότι «υπήρξε εξωτερική χειραγώγηση πληροφοριών, που οδήγησε σε απαράδεκτα όσο και ανόητα σχόλια από πολλούς, περιλαμβανομένων ξένων ηγετών» και ότι «υπάρχουν άνθρωποι που διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία στην πλάτη της Γαλλίας, ηγέτες που είναι σε προεκλογική εκστρατεία στην περιοχή ή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού».
Είχε προηγηθεί νέα δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για τη Γαλλία, ότι «μια άλλοτε σπουδαία χώρα κυριεύεται, λεηλατείται και πυρπολείται από μετανάστες, τζιχαντιστές και κομμουνιστές που μισούν τον χριστιανισμό και τον δυτικό πολιτισμό». Ερωτηθείς αν θα στηρίξει την υποψηφιότητα της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης» για την προεδρία, με την Μαρίν Λεπέν, απάντησε ότι «δεν την έχω συναντήσει, αλλά νομίζω ότι της έχουν φερθεί άσχημα». Εκτιμώντας ότι οι θέσεις της έχουν επιβεβαιωθεί, σχολίασε (με θετικό πρόσημο) πως η Λεπέν «αποτελεί ξεκάθαρα τη συντηρητική φωνή στη Γαλλία». Παρέμβαση έκανε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λέγοντας ότι οι γαλλικές αρχές «δεν προετοιμάστηκαν εγκαίρως. Απλά τα παράτησαν, υπέκυψαν στην εισβολή του εξτρεμιστικού Ισλάμ» και καλώντας το Παρίσι «να μην κινείται κατευναστικά» και «να πολεμήσει τους εξτρεμιστές».
Στο μεταξύ, σήμερα έχει προγραμματιστεί και συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για την οποία ο Μακρόν είπε ότι έχει σκοπό «να δημιουργηθεί μια αίσθηση ευθύνης σε όλο τον κόσμο».
Διαδηλώσεις σε Σερβία και Αλβανία
Μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν χτες και στη Σερβία, όπου στο Βελιγράδι συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές από διάφορες πόλεις της χώρας, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, και κατήγγειλαν το μεγάλο κόστος της μόρφωσης αλλά και την εντεινόμενη καταστολή. Σχετικά ρεπορτάζ ανέφεραν ότι περίπου χίλια άτομα ξεκίνησαν πορεία από το Νόβι Σαντ μέχρι την πρωτεύουσα, διανύοντας απόσταση πάνω από 70 χιλιόμετρα.
Φοιτητικές διαμαρτυρίες οργανώνονται και μπροστά στην επέτειο από την πολύνεκρη τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ την 1η Νοέμβρη 2024, όταν κατέρρευσε η οροφή προκαλώντας τον θάνατο συνολικά 16 ατόμων, κυρίως νέων ανθρώπων. Πάντως, μπροστά και στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές την Κυριακή 25 Οκτώβρη, εντείνονται οι προσπάθειες για να ενσωματωθεί η λαϊκή αγανάκτηση στη μία ή στην άλλη μερίδα του αστικού πολιτικού χάρτη, εν μέσω και εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών γενικά στα Δυτικά Βαλκάνια.
Και στην Αλβανία συνεχίστηκαν χθες οι διαμαρτυρίες ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και στην αστυνομική βία, με τους διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους νέους ανθρώπους, να απορρίπτουν τη νέα πρόταση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Εντι Ράμα για διάλογο.
Αναδημοσιεύεται από τον «Ριζοσπάστη» – 22/10/2026



