Γαλλία – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Διαπραγματεύσεις για ενεργειακή συνεργασία

Στήριγμα στην εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Γαλλίας αναζήτησε σήμερα στο Παρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν από τον  Σεΐχη και πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέχ αλ Ναχγιάν.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα περιθώρια και οι ευκαιρίες διμερούς ενεργειακής συνεργασίας και η αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας στο φόντο των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία οι ενεργειακές ανάγκες της Γαλλίας, η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε «πράσινη» και πυρηνική ενέργεια.

Αξιωματούχος στη γαλλική προεδρία ανακοίνωσε την πιθανή υπογραφή συμφωνίας για την προμήθεια ντίζελ στη Γαλλία. Αναμένεται να υπογραφούν διάφορα μνημόνια συνεργασίας για τομείς όπως η παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου, ΑΠΕ, η πυρηνική ενέργεια, η διαχείριση αποβλήτων, οι μεταφορές κ.α.

Συγκροτείται επίσης Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΑΕ-Γαλλίας με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της Total Energies Πατρίκ Πουαγιάν.

Ο Εμιρατινός πρόεδρος συναντήθηκε ήδη και με την Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, με τον πρόεδρο της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέρ, τον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης Γιάελ Μπράουν-Πιβέ, κ.α.

Το 2019 οι εξαγωγές των ΗΑΕ στη Γαλλία ξεπέρασαν σε αξία τα 1,5 δισ. δολάρια ενώ τον περασμένο Δεκέμβρη οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση 80 γαλλικών μαχητικών Ραφάλ έναντι 14 δισ. δολαρίων.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...