Γαλλία: Σάλος από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για τις διαδηλώσεις

διαδηλώσεις στη Γαλλία ενάντια σε κατασταλτικό νόμο
Διαδηλώσεις στη Γαλλία ενάντια σε κατασταλτικό νόμο

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, πως οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να ειδοποιούν τις αρχές πριν από την κάλυψη διαδήλωσης.

Η πρόταση νόμου περιορίζει κυρίως τη μετάδοση εικόνων από αστυνομικούς εν ώρα υπηρεσίας με μια διάταξη, η οποία θεωρείται από τα μέσα ενημέρωσης και τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιθανό εμπόδιο στο δικαίωμα στην πληροφόρηση.

Σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν την Τρίτη κατά του νόμου αυτού για τον οποίο δηλώνουν ότι σκοτώνει τις ελευθερίες, και στο Παρίσι περίπου τριάντα άνθρωποι συνελήφθησαν. Δημοσιογράφος του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου France 3, που βιντεοσκοπούσε τις συλλήψεις αυτές, έμεινε για 12 ώρες υπό κράτηση.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν τέτοια αναστάτωση στους δημοσιογράφους που κάποιοι από αυτούς καλούσαν τον υπουργό στο Twitter να τονίσει ότι η κάλυψη διαδηλώσεων σε δημόσιους χώρους είναι ελεύθερη και δεν μπορεί να υπόκειται σε «διαπίστευση» από την αστυνομία.

Η πιο επίμαχη διάταξη του νέου νόμου, είναι ένα άρθρο που αποσκοπεί να ποινικοποιήσει με την επιβολή φυλάκισης ενός έτους και προστίμου 45.000 ευρώ τη δημοσιοποίηση «της εικόνας του προσώπου ή οποιουδήποτε άλλου στοιχείου αναγνώρισης» ενός αστυνομικού ή ενός χωροφύλακα εν ώρα υπηρεσίας εφόσον έχει στόχο «να πλήξει τη σωματική ή ψυχική του ακεραιότητα».

Τα συνδικάτα δημοσιογράφων καταγγέλλουν ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται όχι μόνον στα μέσα ενημέρωσης, αλλά σε οποιονδήποτε πολίτη φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί μια αστυνομική επιχείρηση.

Με πληροφορίες από: CNN

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...