Γαλλία: Στρατιωτική ανάμιξη της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian από παλιότερη επίσκεψή του στην Ελλάδα / Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018
Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian από παλιότερη επίσκεψή του στην Ελλάδα / Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018 / Πηγή: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, εγείρει πέρα από τη διαμάχη των αστικών τάξεων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, και το αντίστοιχο ενδιαφέρον άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως οι Ρωσία, Τουρκία, ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, μπαίνει επιθετικά και η Γαλλία – για την ενίσχυση των δικών της μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή. Χτες κατηγόρησε την Τουρκία ότι εμπλέκεται «στρατιωτικά» στη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, δηλώνοντας ότι ανησυχεί για τη «διεθνοποίηση» αυτής της σύγκρουσης.

«Το νεότερο στοιχείο είναι ότι υπάρχει μια στρατιωτική ανάμιξη της Τουρκίας η οποία υπάρχει κίνδυνος να υποκινήσει τη διεθνοποίηση της σύγκρουσης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου.

Πρόσφατα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τις καταγγελίες της Ρωσίας και της Συρίας, κατήγγειλε την ανάπτυξη «Σύρων μαχητών, μελών τζιχαντιστικών ομάδων» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίοι, σύμφωνα με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, έφτασαν στην περιοχή μέσω Τουρκίας. Η Άγκυρα δεν αντέδρασε δημοσίως σε αυτήν την κατηγορία.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας εξέφρασε χτες τη λύπη του για τον «σημαντικό αριθμό» των αμάχων που έχουν σκοτωθεί «για μηδαμινά εδαφικά κέρδη εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν, αφού το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε τη σύγκρουση». Ζήτησε για άλλη μια φορά να σταματήσουν αμέσως οι μάχες και να επιστρέψουν οι πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς όρους, υπό την αιγίδα της μεσολαβητικής Ομάδας του Μινσκ, στην οποία συμπροεδρεύουν η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Εν των μεταξύ θα γίνουν συνομιλίες για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ, σήμερα στη Γενεύη και την Δευτέρα στη Μόσχα. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διεξαχθούν συνομιλίες σήμερα Πέμπτη στη Γενεύη και την Δευτέρα στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι εμπόλεμες πλευρές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία.

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου ο Λε Ντριάν είπε ότι η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, οι συμπροεδρεύουσες χώρες της Ομάδας του Μινσκ, θέλουν μέσω των συνομιλιών αυτών να ξεκινήσει ένας διάλογος χωρίς προϋποθέσεις για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Το Μπακού από την πλευρά του μέσω ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ, δηλώνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, στις 8 Οκτωβρίου θα συναντηθεί στην Γενεύη με τα μέλη της ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ. «Σκοπός της επίσκεψης, να συναντηθεί με τα μέλη της ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ και να μεταφέρει στην αντίπαλη πλευρά την θέση του Αζερμπαϊτζάν για την διευθέτηση της διένεξης».

Πηγή ΑΠΕ

ag

Δείτε ακόμα...