Στις ανατολικές ακτές της Κύπρου (παραλία Πρωταρά) κινείται η Γαλλική φρεγάτα La Fayette (F710), σύμφωνα με σημερινό αποκλειστικό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας Φιλελεύθερος. Η φρεγάτα βρέθηκε στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, κατόπιν άδειας της Κυπριακής κυβέρνησης, προκειμένου να εκπαιδευτεί το πλήρωμά της στις καταδύσεις. Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή προσφέρεται για εκπαίδευση επειδή υπάρχουν θαλασσινές σπηλιές.
H φρεγάτα La Fayette, που διαθέτει προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα και θεωρείται κορυφαία για άμυνα περιοχής αλλά και για ανθυποβρυχιακό αγώνα, συμμετείχε στην τελευταία αεροναυτική άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας στο τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ το οποίο είχε δεσμεύσει η Τουρκία για τις παράνομες έρευνες του σεισμογραφικού Oruc Reis.
Την Τετάρτη 19 Αυγούστου, με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, η φρεγάτα θα κινείται προς την ανοικτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου διεξάγει περιπολίες.
Γ.Π.



