Γάλλος πρέσβης στην Αυστραλία: Η χώρα μου εξαπατήθηκε εσκεμμένα στη σύμβαση για τα υποβρύχια

Επιχειρησιακή εκπαίδευση στο Μυρτώο Πέλαγος ανθυποβρυχιακού πολέμου - 24/9/2021
Επιχειρησιακή εκπαίδευση στο Μυρτώο Πέλαγος ανθυποβρυχιακού πολέμου – 24/9/2021 – Πηγή: EUROKINISSI/ΓΕΝ

Συνεχίζεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας. Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αυστραλία, ο Ζαν-Πιερ Τεμπό, έκρινε σήμερα ότι η κυβέρνηση της χώρας της Ωκεανίας εξαπάτησε τη χώρα του προχωρώντας στην ακύρωση της σύμβασης αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια στόλου συμβατικών υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό της.

«Η εξαπάτηση ήταν εσκεμμένη», στηλίτευσε ο κ. Τεμπό μιλώντας σε ΜΜΕ στην Καμπέρα.

«Και επειδή διακυβεύονταν πολλά περισσότερα από την προμήθεια υποβρυχίων, επειδή είχε συναφθεί συμφωνία για ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας, που σφραγίστηκε με τη διαβίβαση άκρως απόρρητων δεδομένων, ο τρόπος που έγινε ήταν πισώπλατη μαχαιριά», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας προχώρησε στα μέσα του Σεπτεμβρίου στην ακύρωση της σύμβασης με τη Γαλλία, προτιμώντας αντί για τα συμβατικά υποβρύχια να αποκτήσει τουλάχιστον 12 πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ. Η κίνηση αποτελούσε μέρος της συμφωνίας για την ίδρυση της συμμαχίας Αυστραλίας-Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ, ή AUKUS, από τα αρχικά των τριών χωρών στα αγγλικά. Μια συμφωνία που αντέδρασε έντονα η Γαλλία αλλά και με την ΕΕ να προβάλλει την ανάγκη και της αυτοτελούς άμυνάς της.

Η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον προκάλεσε οργή στο Παρίσι και κρίση στις σχέσεις της Γαλλίας τόσο με την Αυστραλία, όσο και με τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε στο σημείο να ανακαλέσει τους πρεσβευτές στην Ουάσινγκτον και στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις, διάβημα χωρίς προηγούμενο.

Ο κ. Τεμπό επέστρεψε στην Καμπέρα τον περασμένο μήνα. Η σημερινή ομιλία του ήταν η πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για τη διμερή σχέση μετά τις εξελίξεις του Σεπτεμβρίου.

«Αυτά δεν γίνονται μεταξύ εταίρων, ακόμη λιγότερο μεταξύ φίλων», είπε ο Γάλλος πρεσβευτής, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή του δεν έχει κάτι να προσάψει στον λαό της Αυστραλίας.

Με πληροφορίες από: CNN

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...