Γάζα: Τουλάχιστον 33.360 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ

Τουλάχιστον 33.360 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 75.993 άλλοι έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 153 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Σε τακτικό ελιγμό, αποσύροντας δυνάμεις από τη νότια Γάζα, προχώρησε την περασμένη Κυριακή ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για επόμενα στάδια κλιμάκωσης του πολέμου, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας, όσο και στον Λίβανο. Ηδη τα επιτελεία του κράτους του Ισραήλ προετοιμάζονται, όπως δηλώνουν, για «μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση» στον Λίβανο, αλλά και για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης, με φόντο και την πρόσφατη ισραηλινή φονική επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό και τα σενάρια αντιποίνων που επεξεργάζεται η Τεχεράνη.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η επιλογή του ισραηλινού στρατού να προχωρήσει σε αποχώρηση των περισσότερων δυνάμεών του από τη νότια Γάζα, με εξαίρεση το στρατηγικό πέρασμα της λεγόμενης «Γραμμής Νετσαρίμ» που ελέγχει την κίνηση μεταξύ Βορρά και Νότου, ανακοινώθηκε την Κυριακή, με την επισήμανση πως διατηρούνται δυνάμεις επιτήρησης σε καίρια σημεία του φράχτη μεταξύ Γάζας και Ισραήλ.

Αποχωρώντας από την πόλη Χαν Γιούνις, ο ισραηλινός στρατός άφησε πίσω του μόνο ερείπια, ενώ ήδη χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, προανήγγειλε ότι η γενικευμένη επίθεση στη νότια πόλη Ράφα, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 1,5 εκατομμύριο άμαχοι και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, «θα γίνει – υπάρχει ημερομηνία».

Δείτε ακόμα...