ΓΕΕΘΑ: Οδηγίες για τους νεοσύλλεκτους της 2021/ Α’ ΕΣΣΟ λόγω Covid-19

ΓΕΕΘΑ
ΓΕΕΘΑ

Νέες οδηγίες εξέδωσε χθες το ΓΕΕΘΑ για την Κατάταξη Οπλιτών λόγω των Μέτρων Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Πανδημίας.

Ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα η κατάταξη των νεοσύλλεκτων της πρώτης εκπαιδευτικής σειράς για το 2021. Το ΓΕΕΘΑ ανακοινώνει τις ίδιες οδηγίες με την προηγούμενη κατάταξη των νεοσυλλέκτων, παρ’ όλο που η κατάσταση της πανδημίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι κρισιμότερη.

Αναλυτικά:

Το ΓΕΕΘΑ ενημερώνει ότι στο πλαίσιο των επιπρόσθετων μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του Κορωνοϊού (COVID-19) και για την διευκόλυνση των προς κατάταξη υπόχρεων Στρατιωτικής Θητείας με την 2021 Α’ ΕΣΣΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί κανονικά, έχει λάβει τα ακόλουθα μέτρα:

  •  Για όσους διαπιστωθεί ότι είναι θετικοί στον COVID-19 πριν καταταγούν, θα πρέπει να απευθύνονται στο κατά περίπτωση αρμόδιο Φρουραρχείο, προκειμένου να εκδοθεί γνωμάτευση και να μετακινηθεί η ημερομηνία κατάταξης τους μετά την ίαση τους.
  • Όσοι στρατεύσιμοι προσέλθουν για κατάταξη σε Σημείο Υποδοχής Οπλιτών και μετά την υποβολή τους σε RAPID TEST COVID-19 διαγνωστούν θετικοί, θα κατατάσσονται κανονικά και θα παραμένουν σε προκαθορισμένο χώρο μέχρι την ίαση τους.
  • Αναφορικά με την μετακίνηση των προς κατάταξη οπλιτών, το σημείωμα κατάταξης αποτελεί αποδεικτικό για την αναγκαιότητα μετακίνησης αυτών και των γονέων τους που πιθανόν να τους συνοδεύουν. Στα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών θα επιδίδεται στους γονείς των κατατασσομένων βεβαίωση κατάταξης ως δικαιολογητικό επιστροφής στην μόνιμη κατοικία τους.

Στο πλαίσιο πρόληψης για την αποφυγή διάδοσης της πανδημίας Covid-19, εφίσταται η προσοχή των υπόχρεων σε στράτευση ως προς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας, την αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά κυρίως ως προς την αποφυγή συμμετοχής σε εκδηλώσεις συνωστισμού και συγχρωτισμού τις τελευταίες ημέρες πριν από την κατάταξη.

Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη εκπαιδευτική σειρά του Νοέμβρη, οι νεοσύλλεκτοι που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό έπειτα από το Rapid Test που διενεργήθηκε στην είσοδο των ΣΥΠΟ, δεν κατατάχθηκαν κανονικά και θα παραμένουν σε προκαθορισμένο χώρο μέχρι την ίαση τους“, σύμφωνα με την οδηγία του ΓΕΕΘΑ, αλλά στάλθηκαν σπίτι τους.

Επίσης, για ακόμη μία φορά το ΓΕΕΘΑ ζητά απ’ όσους βρεθούν θετικοί στον ιό πριν την κατάταξή τους να αναρρώσουν και να καταταγούν αργότερα. Ωστόσο, δεν αποφασίζει κανένα μέτρο για τη διενέργεια δωρεάν τεστ σε όλους τους υπόχρεους στράτευσης πριν την κατάταξή τους.

Όπως και με τα σχολεία, η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για την υγεία των φαντάρων και δεν παίρνει τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας της υγείας από τον κορονοϊό.


Θυμίζουμε ότι ισχύουν τα μέτρα που έχει αποφασίσει το ΓΕΕΘΑ απ’ την προηγούμενη σειρά για τη διασπορά του κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, όπως μαρτυρούν οι δεκάδες επιστολές που έφτασαν στο alt.gr από φαντάρους, τα μέτρα αυτά δεν υλοποιήθηκαν στην πράξη.

Ενδεικτικά να θυμίσουμε τις περιπτώσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα, όπου οι φαντάροι σχεδόν έμειναν νηστικοί για 2 ημέρες, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων όπου η διοίκηση συμβούλευε τους νέους να κοιμούνται με τις μάσκες(!), την Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τρίπολη, όπου στοιβάχτηκαν στον ίδιο χώρο οι επαφές ενός κρούσματος με αποτέλεσμα να κολλήσουν σχεδόν όλοι με κορονοϊό.

Φυσικά -δυστυχώς- τα παραδείγματα έλλειψης μέτρων και άμεσου κινδύνου της υγείας των φαντάρων είναι περισσότερα, και σχεδόν σε κάθε στρατιωτική μονάδα.

Δείτε ακόμα...