ΓΕΕΘΑ: «Πεδίο βολής που ασκούνται ξένοι φαντάροι» από Ρόδο και Άραξο ως Μακεδονία και Λήμνο

Ασκηση Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας ΗΠΑ, «ALEXANDER THE GREAT» / Σάββατο 28 Αυγούστου 2021
Φώτο Αρχείου / Ασκηση Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας ΗΠΑ, «ALEXANDER THE GREAT» / Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 (EUROKINISSI / Γ.Τ. ΓΕΕΘΑ)

Το Μάη η Κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπει όλη τη χώρα σε «πεδίο βολής που ασκούνται ξένοι φαντάροι»! Σε σειρά ασκήσεων με χώρες του ΝΑΤΟ συμμετέχει – διοργανώνοντας μάλιστα κάποιες από αυτές – η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Άμυνας τον Μάιο. Η εμπλοκή της χώρας στην πολεμική περικύκλωση της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ αυξάνεται συνεχώς. Στρατεύματα από ΗΠΑ κι άλλους ΝΑΤΟϊκούς θα ασκηθούν σε πρόβες πολέμου όλο το Μάη σε Άραξο (Αχαΐα) Νέα Πέραμο (Κόλπος Ελευσίνας), σύνορα με Βόρεια Μακεδονία, Μαγνησία, Λήμνο, Ρόδο, Μέγαρα κι αλλού.

Alexander The Great: Στη Μαγνησία

Συγκεκριμένα, σήμερα αρχίζει η φετινή άσκηση Alexander The Great με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ στον Παγασητικό Κόλπο, το Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος. Πρόκειται για διακλαδική άσκηση αμφίβιων αποβατικών ειδικών επιχειρήσεων. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 29 Μαΐου.

Trojan Footprint: Στη Νέα Πέραμο

Επίσης σήμερα αρχίζει και η άσκηση Trojan Footprint, η οποία διογανώνεται στη Νέα Πέραμο από τον διοικητή της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ΗΠΑ στην Ευρώπη (Commander of US Special Operations Command Europe – SOCEUR). Στην άσκηση, που θα διαρκέσει έως τις 13 Μαΐου και στην οποία θα χρησιμοποιηθούν και αεροπλάνα και ελικόπτερα, λαμβάνουν μέρος η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αλβανία.

Stolen Cerberus: Ζώνες ρίψης σε Μέγαρα, Λάρισα, Ρόδο, Λήμνο και Νέα Πέραμο

Την Τρίτη 3 Μαΐου αρχίζει η άσκηση Stolen Cerberus με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για άσκηση με αντικείμενα ρίψεως προσωπικού και εφοδίων. Η άσκηση θα διεξαχθεί σε διαφορετικές ζώνες ρίψης σε Μέγαρα, Λάρισα, Ρόδο, Λήμνο και Νέα Πέραμο και θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαΐου.

Swift Response: Στη Μακεδονία και τη Βόρεια Μακεδονία

Από τις 7 έως τις 20 Μαΐου η ΔΕΠ θα συμμετέχει στην άσκηση Swift Response, η οποία αποτελεί μέρος της άσκησης Defender Europe. Η Swift Response θα διεξαχθεί στη Βόρεια Μακεδονία και πέρα από τη διοργανώτρια χώρα και την Ελλάδα θα συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Tiger Meet: Αεροπορική βάση του ‘Αραξου

Από τις 9 έως τις 20 Μαΐου διεξάγεται η άσκηση Tiger Meet στην αεροπορική βάση του ‘Αραξου. Η άσκηση φιλοξενείται για πρώτη φορά από την 335 Μοίρα στην Ελλάδα. Σε αυτή, συμμετέχουν 60 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Τσεχία, με αποστολές σύνθετων επιχειρήσεων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αποστολών του σύγχρονου αεροπορικού πολέμου όπως αμυντικές / επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον αεροπορικής ισχύος, αεροπορικής απομόνωσης, δυναμικής στοχοποίησης, στοχοποίησης χρονικά ευαίσθητων στόχων αλλά και επιχειρήσεις καταστολής – καταστροφής της εχθρικής αεράμυνας, επιχειρήσεις αεροπορικών δυνάμεων επ’ ωφελεία χερσαίων και θαλάσσιων επιχειρήσεων. Οι αποστολές θα υποστηρίζονται από ιπτάμενο radar του ΝΑΤΟ.

Δείτε ακόμα...