ΓΕΕΘΑ: Υπεγράφη εκ νέου «Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ»

Υπογραφή του «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ» για το 2022
Υπογραφή του «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ» για το 2022

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, δέχθηκε χθες, Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, στο γραφείο του, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατηγικής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ υποπτέραρχο Tal Kelman και τον διευθυντή του Δ΄ Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου συνταγματάρχη Νεόφυτο Παχουλίδη, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα ως επικεφαλής των αντιπροσωπειών των χωρών τους στο πλαίσιο της υπογραφής του «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ» για το 2022.

Είχε προηγηθεί τον Γενάρη, επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ του υπουργού Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, όπου έχει συζητήσεις για την ενίσχυση της «συνεργασίας» στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Ενώ, και στις αρχές Φλεβάρη σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας – Ισραήλ «επιβεβαίωσαν τους εξαιρετικούς δεσμούς Ισραήλ – Ελλάδας και συζήτησαν διαφορετικούς τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών».

Το Κοινό Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού σε κοινές και εθνικές ασκήσεις, συνεργασία στον τομέα της κυβερνοάμυνας, ανταλλαγή επισκέψεων σε σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, επιτελικές συναντήσεις σε επίπεδο κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, συνεκπαιδεύσεις δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και τμημάτων έρευνας και διάσωσης, καθώς και συνεργασία σε επίπεδο Σχολών Εθνικής Άμυνας.

Με την υπογραφή του Σχεδίου Δράσης εμβαθύνεται η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών στο πλαίσιο του ΑμερικαΝΑΤΟϊκού σχεδιασμού που βαφτίζεται ως αμυντικός συντονισμός.

Η περιβόητες διακηρύξεις για «ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ ως παραγόντων στήριξης της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Μεσόγειο και πέραν αυτής», είναι υποκριτικές και κρύβουν τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η συνεχιζόμενη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διάφορα διεθνή και περιφερειακά σχήματα.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία αποδεικνύουν, με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τα παραπάνω.

Διαχρονική η σχέση με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ

Εξάλλου, τον περασμένο Ιούλιο, ψηφίστηκε στη Βουλή η «Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προμήθεια Εξοπλισμού και Υπηρεσιών Άμυνας». Μια συμφωνία, που όπως τόνισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, είναι μια συμφωνία με ένα κράτος που επί 53 χρόνια κατέχει παλαιστινιακά εδάφη, φυλακίζει και δολοφονεί ακόμα και παιδιά, ετοιμάζεται να προσαρτήσει παλαιστινιακή γη και έχει τα όπλα του στραμμένα σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Τότε, όπως και σήμερα, επιχειρείται να σβηστεί από τη μνήμη του ελληνικού λαού που αγωνίζεται και έχει στοχοποιήσει την πολιτική του Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής, που δολοφονεί γυναικόπαιδα και βομβαρδίζει χώρες.

Ενώ, ταυτόχρονα, τα περί αναχαίτισης της τουρκικής επιθετικότητας είναι ανοιχτή κοροϊδία προς το λαό, τα παζάρια στην περιοχή είναι μεγάλα και οι συμμαχίες είναι προσωρινές και τα στρατόπεδα αλλάζουν.

Δείτε ακόμα...