ΓΕΕΘΑ: Υπογραφή Μνημονίων Κατανόησης του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας

ΓΕΕΘΑ

Υπογραφή Νατοϊκών Μνημονίων μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τουρκίας και Τσεχίας, έγινε χθες στις ΗΠΑ. Βαθαίνει διαρκώς η εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Αναλυτικά:

Χτες, 8 Απριλίου 2020, έλαβε χώρα στη Νατοϊκή Διοίκηση Μετασχηματισμού (Allied Command Transformation – ACT) στο Norfolk των ΗΠΑ, η τελετή υπογραφής Μνημονίων Κατανόησης του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (Integrated Air and Missile Defense – IAMD Center of Excellence), που εδρεύει στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, υπεγράφη το Επιχειρησιακό Μνημόνιο Κατανόησης (Operational Memorandum of Understanding) μεταξύ της Ελλάδος, ως “Επικεφαλής Έθνους” και της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τουρκίας και Τσεχίας, ως “Υποστηριζόμενων Εθνών”. Υπεγράφη επίσης το Λειτουργικό Μνημόνιο Κατανόησης (Functional Memorandum of Understanding) μεταξύ του ACT και των πέντε κρατών που συμμετέχουν στο Κέντρο Αριστείας.

Στην τελετή υπογραφής των Μνημονίων, με τα οποία ουσιαστικά εγκαθιδρύεται σε συμμαχικό και πολυεθνικό πλαίσιο το IAMD COE, συμμετείχε ο Διοικητής ACT (SACT) Πτέραρχος Άντρε Λανάτα (Andre Lanata FR), καθώς και οι Εθνικοί Αντιπρόσωποι των πέντε κρατών.

Συμμετοχή και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Στην τελετή συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Αρχικά αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της εποχής αναφορικά με την πανδημία COVID-19. Εξέφρασε προς τους αντιπροσώπους των κρατών τα συλλυπητήρια του για τις απώλειές τους και την ελπίδα σύντομης περάτωσης της δυσχερούς κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει. Τόνισε τη σημασία της τελετής για την Ελλάδα ως Επικεφαλής Έθνος του νέου Κέντρου Αριστείας. Εξήρε το ρόλο και τη σπουδαιότητα του ACT για το ΝΑΤΟ συνολικά, καθώς και για τα κράτη – μέλη μεμονωμένα. Επίσης, αναφέρθηκε στην από ελληνικής πλευράς έμπνευση της δημιουργίας του Κέντρου Αριστείας. Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών δυνατοτήτων και υποστήριξης της διαλειτουργικότητας. Σε αυτούς τους τομείς αναμένεται να συνδράμει σημαντικά το IAMD COE. Επιπλέον επεσήμανε το όραμα της Ελλάδας (εννοώντας βέβαια το δικό του) ώστε το Κέντρο να δράσει ως καταλύτης για τη βελτίωση των υφισταμένων και μελλοντικών ικανοτήτων του ΝΑΤΟ στον τομέα της εξειδίκευσης του. Το Κέντρο θα υποστηρίξει τόσο τις δράσεις μετασχηματισμού όσο και τις επιχειρήσεις. Τέλος, ευχαρίστησε τον SACT για τη συνδρομή στη σύσταση και λειτουργία του Κέντρου στην Ελλάδα.

Ευχαριστήρια πάλι στην Ελλάδα από ΝΑΤΟ

Ο Πτέραρχος Άντρε Λανάτα (Andre Lanata FR) ευχαρίστησε την Ελλάδα για την ιδέα και τη δημιουργία του Κέντρου προς όφελος της Συμμαχίας. Επεσήμανε τη σημασία του για το ΝΑΤΟ και τόνισε την άριστη συνεργασία της χώρας μας με το ACT.


Τα γεράκια του ΝΑΤΟ σε αυτάρεσκα σχόλια την ίδια στιγμή που ασκούνται στις πολεμικές προπαρασκευές. Θα μπορούσε να είναι τίτλος της υπογραφής των εν λόγω μνημονίων.

Πληροφορίες από ΓΕΕΘΑ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...