Γενί Σαφάκ: Το PKK αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ - Σουηδία

Με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ασχολείται σήμερα ο Τουρκικός Τύπος, αναπαράγοντας τις αξιώσεις της Άγκυρας σχετικά με τους Κούρδους που αποκαλεί τρομοκράτες και ζητάει την έκδοσή τους στην Τουρκία.

Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν θα εκδώσουν στην Τουρκία 33 τρομοκράτες

Σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε τα τελευταία 5 χρόνια από τη Φινλανδία την έκδοση 12 τρομοκρατών, 6 από τους οποίους είναι μέλη της FETÖ και 6 μέλη του PKK,.

Επιπλέον,ζητήθηκε από τη Σουηδία η έκδοση 21 ατόμων, 10 εκ των οποίων είναι μέλη της FETÖ και 11 μέλη του PKK. Έτσι, ο αριθμός των τρομοκρατών των οποίων ζητήθηκε η έκδοση από τις δύο χώρες έφτασε τους 33.

Οι δύο χώρες,μέχρι στιγμής,δεν έχουν ανταποκριθεί θετικά σε κανένα από τα αιτήματα έκδοσης.Απέρριψαν το αίτημα για έκδοση 19 τρομοκρατών και άφησαν 5 αιτήματα αναπάντητα για διάφορους λόγους.

Γενί Σαφάκ

Το PKK αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία και η Φινλανδία, που ακολουθούν πολιτική ουδετερότητας από την εποχή του ψυχρού πολέμου, θέλουν τώρα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο,η Τουρκία αντιτίθεται στην ένταξη λόγω της “υποστήριξής τους στην τρομοκρατική οργάνωση PKK”. Ειδικά η Σουηδία είναι το κέντρο της τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Η υποστήριξη που παρέχει στην τρομοκρατική οργάνωση PKK θα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ένταξη της. Η Σουηδία συζητά τώρα το πώς θα παρακάμψει το βέτο της Τουρκίας.

Η υποστήριξη που δόθηκε στο PKK και στη συριακή επέκτασή του PYD/YPG ήταν το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης στην τριμερή σύνοδο κορυφής του υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τη Σουηδή ομόλογό του Ανν Λίντε και τον Φινλανδό ομόλογό του Πέκα Χααβίστο.Στη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου εξήγησε τους λόγους για τη στάση της Τουρκίας σχετικά με την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Κάνοντας δήλωση μετά τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου είπε:

“Έχουμε αποδείξει ξεκάθαρα γιατί είμαστε ενάντια σε όλα τα ζητήματα με τα οποία νιώθουμε άβολα, ειδικά τις συνομιλίες μεταξύ αυτών των δύο χωρών με τις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/YPG και ιδιαίτερα την παροχή εξοπλιστικής βοήθειας από τη Σουηδία.”

Δηλώνοντας ότι η Φινλανδία και η Σουηδία συνεχίζουν να επιβάλλουν περιορισμούς στην Τουρκία, ιδίως στις άδειες εξαγωγής για την αμυντική βιομηχανία, ο υπουργός Τσαβούσογλου είπε: “Δεν είναι αποδεκτό μια χώρα που θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ να επιβάλλει περιορισμούς σε μια σύμμαχο χώρα.”

Η δε Λίντε,λέγοντας ότι, “όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύουμε ότι το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση”, συνέχισε:

“Δεν πιστεύουμε το ίδιο για τον σχηματισμό στη Βόρεια Συρία όπως και πολλές χώρες του ΝΑΤΟ. Όπως οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ,συναντηθήκαμε με κουρδικές οργανώσεις στη Βόρεια Συρία”.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Λίντε, ο υπουργός Τσαβούσογλου είπε:”Δυστυχώς οι δηλώσεις της Σουηδού ΥΠΕΞ δεν είναι εποικοδομητικές, αντιθέτως συνεχίζουν να είναι προκλητικές.”

Δείτε ακόμα...