Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ ξανά στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αίθουσα Συνεδριάσεων του 47μελούς Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, Ελβετία
Φώτο Αρχείου / Αίθουσα Συνεδριάσεων του 47μελούς Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, Ελβετία / Πηγή: UN

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέλεξε σήμερα τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη. Επανέφερε ξανά τη χώρα στο Συμβούλιο τρία χρόνια αφότου η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από το 47μελές Συμβούλιο. Ο Τραμπ το είχε κατηγορήσει ότι για χρόνια δείχνει προκατάληψη κατά του Ισραήλ και για έλλειψη μεταρρυθμίσεων.

Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων / 47 Μέλη / Έδρα Γενεύη

Η υποψηφιότητα των ΗΠΑ για να επιστρέψουν στο Συμβούλιο έλαβε 168 ψήφους στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην 193μελή Γενική Συνέλευση. Δεν έλαβαν αρνητική ψήφο. Δεκαοκτώ χώρες ήταν υποψήφιες για 18 θέσεις. Οι ΗΠΑ έλαβαν τον δεύτερο μικρότερο αριθμό ψήφων, ξεπερνώντας μόνο την Ερυθραία, η οποία έλαβε 144 ψήφους. Η Γενική Συνέλευση εξέλεξε επίσης το Καζακστάν, τη Γκάμπια, το Μπενίν, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Μαλαισία, την Παραγουάη, την Ονδούρα, το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία, το Μαυροβούνιο και τη Λιθουανία και επανεξέλεξε το Καμερούν, την Ερυθραία, τη Σομαλία, την Ινδία και την Αργεντινή. Οι υποψήφιες χώρες στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκλέγονται σε γεωγραφικές ομάδες για να εξασφαλιστεί πιο διερευνημένη εκπροσώπηση. Οι χώρες μέλη δεν μπορούν να υπηρετούν περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες.

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν με τον Μπάιντεν

Η Ουάσινγκτον, που θα αρχίσει την τριετή θητεία της την 1η Ιανουαρίου 2022, θα βρεθεί ενώπιον του Πεκίνου και της Μόσχας, οι οποίοι ξεκίνησαν τις θητείες τους στο Συμβούλιο φέτος.

Έτσι η χώρα με τις περισσότερες ρατσιστικές επιθέσεις, το FBI κι άλλα «ευαγή ιδρύματα» που παρακολουθούν και «μπουκάρουν» όποιον και όπου θέλουν, την κρατική καταστολή και τον αστυνομικό αυταρχισμό, θα έχει ψήφο και λόγο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Βεβαίως τα υπόλοιπα μέλη του συγκεκριμένου συμβουλίου δεν διαφέρουν και πολύ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο δεσμευόμενος ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα βρίσκονται στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής. Παραδοσιακά οι ΗΠΑ αξιοποιούν τη θέση τους για να επικρίνουν τους ανταγωνιστές τους αλλά και όσες χώρες δεν συντάσσονται με τα γεωστρατηγικά τους σχέδια. Η κυβέρνησή Μπάιντεν επικρίνει την Κίνα αναφορικά με τους χειρισμούς της στο Χονγκ Κονγκ, την επαρχία Σιντζιάνγκ και την Ταϊβάν και εγκαλεί τη Ρωσία για άλλα.

Οι «ανησυχίες» των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε άλλες χώρες έχουν παραμεριστεί πολλές φορές υπέρ εθνικών προτεραιοτήτων ασφάλειας και της συνεργασίας με ξένες δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ θα έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν πόσο σοβαρή είναι η κυβέρνηση Μπάιντεν στο να καταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κέντρο της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής

Με πολλά εσφαλμένα βήματα μέχρι στιγμής, θα πρέπει να αξιοποιήσουν το χρόνο τους στο Συμβούλιο για να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο μεταξύ φίλων όσο και μεταξύ εχθρών

Λουίς Σαρμπονό, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον ΟΗΕ
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...