Γενς Στόλτενμπεργκ: Στρατηγική πρόκληση για το ΝΑΤΟ η Ρωσία στην Αρκτική

Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Η αυξανόμενη ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη στο Βορρά συνιστά στρατηγική πρόκληση για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, και απαιτείται ισχυρή ΝΑΤΟϊκή παρουσία στην περιοχή της Αρκτικής, προειδοποιεί ο Γενς Στόλτενμπεργκ από τον Καναδά -χαιρετίζοντας τις επενδύσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό σε αμυντικά συστήματα της Βόρειας Αμερικής.

«Η σημασία του απώτατου Βορρά αυξάνεται για το ΝΑΤΟ και για τον Καναδά διότι βλέπουμε μια σημαντική ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη με νέες βάσεις, νέα οπλικά συστήματα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, στο Κολντ Λέικ, στην Αλμπέρτα.

Η Ρωσία επαναλειτουργεί εκατοντάδες στρατιωτικές τοποθεσίες της σοβιετικής εποχής στην Αρκτική, χρησιμοποιώντας την περιοχή για να δοκιμάσει νέα οπλικά συστήματα, είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο Καναδάς έχει επικριθεί ότι ξοδεύει πολύ λίγα για τις στρατιωτικές του δυνατότητες ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 4,9 δισ. καναδικά δολάρια (3,8 δισ. δολάρια) τα επόμενα έξι χρόνια για τον εκσυγχρονισμό της Αμυντικής Διοίκησης Αεροδιαστήματος Βόρειας Αμερικής (NORAD), τον κοινό αμυντικό οργανισμό ΗΠΑ-Καναδά.

Tριντό και Στόλτενμπεργκ επισκέφτηκαν την Πέμπτη τον κόλπο του Κέιμπριτζ, στο Νούναβουτ, έναν οικισμό πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο όπου βρίσκεται ένα φυλάκιο ραντάρ για την αεράμυνα. Αποτελεί μέρος του Συστήματος Προειδοποίησης Βορρά της NORAD, το οποίο οι ειδικοί τονίζουν ότι χρειάζεται επειγόντως αναβαθμίσεις.

Πηγή: CNN

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...