Η συνθήκη «ολοκληρωμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης» μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, καθώς και οι απανωτές εκτοξεύσεις πυραύλων από την Πιονγιάνγκ αντανακλούν τη γεωπολιτική πραγματικότητα στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, τονίζει η Μόσχα, καταγγέλλοντας τη «δυτική» στρατιωτική – πολιτική κινητικότητα στην περιοχή, την ίδια ώρα που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ καταγγέλλουν ότι Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ (όπου έχουν εισβάλει ουκρανικές δυνάμεις) και είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε μάχες.
Η Συνθήκη Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης υπογράφτηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στην Πιονγιάνγκ τον Ιούνη και προβλέπει μεταξύ άλλων εμβάθυνση της στρατιωτικής τους συνεργασίας και αμοιβαία στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης σε ένα από τα μέρη.
«Η ανάγκη σύναψης αυτής της συμφωνίας προέκυψε για δύο λόγους», επισήμανε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αντρ. Ρουντένκο, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.
«Πρώτα απ’ όλα, αυτή είναι μια νέα φύση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία αρκετά χρόνια» και «ο δεύτερος λόγος είναι μια νέα γεωπολιτική κατάσταση που έχει προκύψει μετά το 2022 καθώς και εκείνες οι διαδικασίες που εκτυλίσσονται στη Βορειοανατολική Ασία σήμερα, γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο», είπε, αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ και οι «σύμμαχοί» τους κατακλύζουν με όπλα την περιοχή, αναπτύσσουν νέα συστήματα αιχμής και πυρηνική συνιστώσα, συστήνουν νέες στρατιωτικές και πολιτικές συμμαχίες.
Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από την Πιονγιάνγκ
Σε ένα τέτοιο φόντο, νέα ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων βραχείας εμβέλειας εκτόξευσε χτες προς την Ανατολική Θάλασσα (Θάλασσα της Ιαπωνίας) η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσαν οι νοτιοκορεατικές Ενοπλες Δυνάμεις.
Ηταν η δεύτερη πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας μέσα σε λίγες μέρες, ενώ στο ενδιάμεσο, την περασμένη Κυριακή, ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία διεξήγαγαν κοινή αεροπορική άσκηση, με τη συμμετοχή αμερικανικού στρατηγικού βομβαρδιστικού με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων.
Εν αναμονή «νέων εκτοξεύσεων» της Βόρειας Κορέας, οι νοτιοκορεατικές Ενοπλες Δυνάμεις «ενίσχυσαν την επιτήρηση και την επαγρύπνησή τους», ανέφερε το επιτελείο στη Σεούλ, προσθέτοντας πως μοιράζεται πληροφορίες με το Τόκιο και την Ουάσιγκτον.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σ. Ισίμπα, επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους την εκτόξευση «βαλλιστικών πυραύλων» που «εκτιμάται ότι κατέπεσαν εκτός» της ΑΟΖ της Ιαπωνίας.
Ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Α. Ρουντένκο, χαρακτήρισε τη νέα εκτόξευση ένα «δικαιολογημένο μέτρο», μια αντίδραση στις «προκλήσεις» των ΗΠΑ γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο.
Την περασμένη Πέμπτη, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε δοκιμή του νέου της διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), με στερεό καύσιμο, τον πιο προηγμένο που έχει αναπτύξει.
Στο μεταξύ, χτες, ολοκληρώθηκε η πολυήμερη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσόε Σον Χούι, στη Ρωσία, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε και με τον Βλ. Πούτιν.
Αμερικανικό ΥΠΕΞ: 10.000 Βορειοκορεάτες στο Κουρσκ
Χτες το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε ότι 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας και «θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στις μάχες τις επόμενες ημέρες».
«Ο υπουργός Εξωτερικών είπε την περασμένη εβδομάδα ότι περίπου 8.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν σταλεί στην περιοχή του Kουρσκ, τώρα τους υπολογίζουμε στις 10.000», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, υπενθυμίζοντας ότι αν συμμετάσχουν σε μάχες «θα είναι νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι».
«Υπάρχουν ήδη 11.000 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί στην περιφέρεια Κουρσκ. Βλέπουμε αύξηση του αριθμού των Βορειοκορεατών, όχι όμως και της αντίδρασης των εταίρων μας» στη «Δύση», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σχολίασε πρόσφατα τις δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε η Σεούλ, οι οποίες φέρεται να δείχνουν την παρουσία βορειοκορεατικού στρατιωτικού προσωπικού στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς τες «σοβαρό θέμα». Οχι μόνο δεν αρνήθηκε την παρουσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων αλλά επισήμανε ότι η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Μόσχας – Πιονγιάνγκ έχει μια ρήτρα για την «κοινή άμυνα», ενώ επιπλέον υπενθύμισε ότι «στρατεύματα του ΝΑΤΟ εμπλέκονται από καιρό άμεσα στην ουκρανική σύγκρουση».
Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα ως απάντηση σε ενδεχόμενη επίθεση του ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, απειλώντας τόσο τις ΗΠΑ, όσο και τη Βρετανία: «Κανείς δεν θα είναι ασφαλής, ούτε εκείνοι που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ούτε εκείνοι που βρίσκονται στην άλλη πλευρά της Μάγχης».
Εντείνονται οι πολεμικές προετοιμασίες στην Ευρώπη
Με «πυρετώδεις ρυθμούς» εξοπλίζονται τα ευρωπαϊκά κράτη μπροστά σε μια πιθανή γενικευμένη ιμπεριαλιστική σύγκρουση.
Η Πολωνία επενδύει 3 δισ. ζλότι (περίπου 750 εκατ. δολάρια) στην παραγωγή πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος, επικαλούμενη τον κίνδυνο ρωσικής επίθεσης, αναφέρει σχετικά το «Ρόιτερς».
«Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να δημιουργηθούν ευκαιρίες για χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην αύξηση της ικανότητας παραγωγής πυρομαχικών», αναφέρει το νέο σχέδιο νόμου.
Η Σουηδία ακύρωσε 13 έργα αιολικών πάρκων κατά μήκος των ακτών της στη Βαλτική Θάλασσα λόγω των επιπτώσεών τους στις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Οι άδειες κατασκευής αυτών των υπεράκτιων αιολικών πάρκων ανακλήθηκαν μετά από μελέτη που δείχνει ότι αυτά τα έργα θα μπορούσαν να διαταράξουν σημαντικά τους αισθητήρες της σουηδικής άμυνας στη Βαλτική. Οι πύργοι και τα περιστρεφόμενα πτερύγια των ανεμογεννητριών εκπέμπουν ήχους ραντάρ και προκαλούν μια σειρά από άλλες παρεμβολές, ιδιαίτερα υποβρύχιες.
Ενόψει της «σοβαρής κατάστασης ασφαλείας που βιώνει αυτήν τη στιγμή η Σουηδία, τα αμυντικά συμφέροντα πρέπει να βαρύνουν περισσότερο στη ζυγαριά», υπογράμμισε ο υπουργός Αμυνας, Πολ Γιόνσον.
Τα 13 υπεράκτια αιολικά πάρκα, αν παρέμεναν, θα μείωναν κατά το ήμισυ τον χρόνο για τον εντοπισμό πυραυλικών επιθέσεων, από δύο σε ένα λεπτό, εξήγησε.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η σχετική εγγύτητα του «στρατιωτικοποιημένου ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ» ήταν ένα «βασικό σημείο» στην απόφαση που έλαβε η σουηδική κυβέρνηση.