Γεωργία: Εγκρίθηκε σε πρώτη φάση ο νόμος περί «ξένων πρακτόρων»

Από την συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο κατά του νόμου περί «ξένων πρακτόρων», Τυφλίδα, Γεωργία

Το γεωργιανό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα σε πρώτη ανάγνωση τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων», με την ΕΕ να αντιδρά άμεσα προειδοποιώντας την Γεωργία ότι η υιοθέτησή του θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία της χώρας προς την ένταξη.

Επικριτές του νόμου τον χαρακτηρίζουν «ρωσικό νόμο» με στόχο φιλοδυτικές οργανώσεις. Στην χτεσινή συνεδρίαση για το ίδιο θέμα σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν σε κυβερνητικούς βουλευτές.

Σε ψηφοφορία που μποϊκόταρε η αντιπολίτευση, το κυβερνών Κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» ενέκρινε με ψήφους 83 υπέρ και καμία κατά το νομοσχέδιο ενώ θα ακολουθήσουν δύο αναγνώσεις.

Αν ο νόμος εγκριθεί, οι οργανισμοί που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό θα υποχρεωθούν να εγγράφονται ως «οργανισμοί που επιδιώκουν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης» και θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Διαδηλώσεις κατά του νόμου έγιναν τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Τιφλίδα, λίγους μήνες πριν από τις αμφίρροπες και κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Οκτώβρη, που αντιμετωπίστηκαν με καταστολή από την αστυνομία. Νέα διαδήλωση ήταν προγραμματισμένη για χθες το βράδυ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...