Γεωργία: Η κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο «περί ξένων πρακτόρων»

Από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για το νόμο «περί ξένων πρακτόρων»

Η κυβέρνηση της Γεωργίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει το νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων», που προκάλεσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις καθώς και την αντίδραση της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Η απόφαση ήρθε μετά από δύο μέρες διαδηλώσεων, όπου σημειώθηκαν επεισόδια ενώ η αστυνομία συνέλαβε συνολικά πάνω από 130 άτομα.

Η αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο είναι παρόμοιο με ρωσικό νόμο και πως απομακρύνει την Γεωργία από την προοπτική ένταξής της στην ΕΕ ή και στο ΝΑΤΟ. Προέβλεπε πως οι οργανώσεις που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, θα πρέπει να εγγράφονται ως «ξένοι πράκτορες» και να τίθενται υπό επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλιώς θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.

Η κυβέρνηση της Γεωργίας, πάντως, ισχυριζόταν πως το νομοσχέδιο είναι «εμπνευσμένο» από αμερικανική νομοθεσία.

Το βράδυ της Τετάρτης, οι ΗΠΑ είχαν καλέσει τη γεωργιανή κυβέρνηση να «σεβαστεί τις ειρηνικές διαδηλώσεις», δηλώνοντας «αλληλεγγύη με τον γεωργιανό λαό». Επιπλέον υπογραμμιζόταν η «ανησυχία» της Ουάσινγκτον για αυτό το νομοσχέδιο.

Αλλά και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια φάση που οξύνεται η γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, ευχήθηκε στη Γεωργία «μια επιτυχία της δημοκρατίας. Μια ευρωπαϊκή επιτυχία». «Όλα τα ελεύθερα έθνη στην Ευρώπη αξίζουν» να είναι μέλη της ΕΕ, υποστήριξε.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...