Γερεβάν: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά οποιασδήποτε εκχώρησης στο Αζερμπαϊτζάν

Από παλιότερη αντικυβερνητική διαδήλωση στο Γερεβάν της Αρμενίας
Φώτο Αρχείου / Από παλιότερη αντικυβερνητική διαδήλωση στο Γερεβάν της Αρμενίας

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν χθες στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Γερεβάν, για να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση κατά οποιασδήποτε εκχώρησης στο Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, έδαφος για το οποίο ερίζουν οι δύο χώρες εδώ και τριάντα χρόνια. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν τις λέξεις “Καραμπάχ” ή “Αρμενία χωρίς Τούρκους”, σε μια αναφορά στους τουρκόφωνους Αζέρους.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πασινιάν ότι θέλει να εκχωρήσει ολόκληρο τον αυτονομιστικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, αφότου το τελευταίο δήλωσε τον Απρίλιο ότι “η διεθνής κοινότητα καλεί την Αρμενία να μειώσει τις απαιτήσεις της”.

Στη συγκέντρωση σήμερα, ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και ηγέτης της αντιπολίτευσης Ισκάν Σαγκατελιάν είπε ότι “οποιοδήποτε πολιτικό καθεστώς του Καραμπάχ εντός του Αζερμπαϊτζάν είναι απαράδεκτο για εμάς”.

“Ο Πασινιάν πρόδωσε την εμπιστοσύνη του κόσμου και πρέπει να φύγει”, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι το κίνημα διαμαρτυρίας “θα οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης στο εγγύς μέλλον”.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν σε πόλεμο το 1990

Το Γερεβάν και το Μπακού ερίζουν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ από τη δεκαετία του 1990. Η ορεινή περιφέρεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που κατοικείται ως επί το πλείστον από Αρμένιους και υποστηρίζεται από το Γερεβάν, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν με την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση. Οι λαοί που ζούσαν για δεκαετίες ειρηνικά και δεν είχαν να διαχωρίσουν τίποτα ως τότε οδηγήθηκαν σε έναν πρώτο πόλεμο τη δεκαετία του 1990 με 30.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες Αζέρους πρόσφυγες. Θυμίζουμε οτι εκείνη την εποχή οι ηγεσίες και των δύο καπιταλιστικών κρατών είχαν επιδοθεί σε ένα «πλιάτσικο» ιδιωτικοποιήσεων μαζί με Ευρωπαίους κι Αμερικανούς των άλλοτε σοσιαλιστικών μονάδων παραγωγής.

Ήττα Αρμενίας και «ειρηνευτικές δυνάμεις» Ρωσίας το 2020

Ο τελευταίος πόλεμος, το φθινόπωρο του 2020, προκάλεσε τον θάνατο 6.500 ανθρώπων, πριν τελειώσει με μια εκεχειρία που διαπραγματεύτηκε η Ρωσία. Ο δεύτερος αυτός πόλεμος υποδαυλίστηκε και από ΝΑΤΟϊκούς που ερίζουν ακόμη και μεταξύ τους για τον έλεγχο των γειτόνων της Ρωσίας. Το «ενδιαφέρον» Γαλλίας και Τουρκίας για την περιοχή εκδηλώθηκε πιο έντονα από άλλων ΝΑΤΟϊκών. Οι προσωρινές και εύθραυστες εκεχειρίες που πάντα φροντίζουν να υπογράφουν οι καπιταλιστές έχουν ήδη προετοιμάσει τον επόμενο πόλεμο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η Αρμενία εκχώρησε τμήματα των εδαφών που έλεγχε από τον πρώτο νικηφόρο πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και η Ρωσία ανέπτυξε σχεδόν 2.000 στρατιώτες «ειρηνευτικής δύναμης».

«Μεσολάβηση» Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τον Απρίλιο, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν προετοιμασίες για ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ τα θερμά επεισόδια είναι σχεδόν καθημερινά. Οι πρόεδροι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν για συνομιλίες υπό τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά το ξέσπασμα βίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τον Μάρτιο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...