Γερεβάν: Έντονες αντιδράσεις από βίντεο που δείχνει εκτελέσεις Αρμενίων στρατιωτών από Αζέρους

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης και δείχνει την συνοπτική εκτέλεση Αρμενίων στρατιωτών που πιάστηκαν αιχμάλωτοι, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Αρμενία.

Το βίντεο καταγράφει την εκτέλεση ομάδας αιχμάλωτων από Αζέρους στρατιώτες. Αν και δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για τον χρόνο που τραβήχτηκε το βίντεο, πιθανολογείται ότι πρόκειται για Αρμένιους στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν κατά την σύγκρουση του Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, κατήγγειλε το «έγκλημα πολέμου» που αποτυπώνεται στο βίντεο, υποστηρίζοντας ότι συνέβη σε έδαφος της Αρμενίας. Κάλεσε την «διεθνή κοινότητα» να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για «να σταματήσει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν».

Πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσαν ότι χθες συναντήθηκαν και συζήτησαν μια ειρηνευτική συμφωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Αραράτ Μιρζογιάν, συναντήθηκε με τον Αζέρο ομόλογό του, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, χθες Κυριακή το βράδυ στη Γενεύη για να «επεξεργαστούν το κείμενο της ειρηνευτικής συμφωνίας», σύμφωνα με το Μπακού.

Το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε «την πλήρη αποχώρηση των ένοπλων μονάδων της Αρμενίας από τα εδάφη του» και «το άνοιγμα γραμμών μεταφοράς και επικοινωνίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι πλευρές αντάλλαξαν ιδέες για την ειρηνευτική συμφωνία, η οποία θα εγγυάται τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμένιων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας από την πλευρά του. Επανέλαβε επίσης το αίτημά του για «απόσυρση των αζέρικων στρατευμάτων «από το κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας, την απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου και τη δημιουργία διεθνών μηχανισμών για τον έλεγχο της κατάστασης στα σύνορα».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...