Γερμανία: Ανάπτυξη μόλις 0,1% προβλέπουν τα κορυφαία ινστιτούτα της Χώρας

Εργοστάσιο της FORD στην Κολονία

Εξαιρετικά χαμηλή ανάπτυξη μόλις 0,1% το 2024ανακοίνωσαν σήμερα τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας, αναθεωρώντας προς τα κάτω την προηγούμενη πρόβλεψή τους για 1,3%, σηματοδοτώντας έτσι νέο γύρο επίθεσης στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η έκθεση που παρουσιάστηκε το πρωί της Τετάρτης συντάχθηκε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών του Βερολίνου, το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου, τα Ινστιτούτα Οικονομικών Ερευνών Λάιμπνιτς στο Χάλε και στο Έσσεν και το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου.

Τα ινστιτούτα προβλέπουν τώρα ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 1,4% το 2025, συγκριτικά με 1,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. «Αν και μια ανάκαμψη είναι πιθανή από την άνοιξη, η συνολική δυναμική δεν θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή», δήλωσε ο Στέφαν Κουτς, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.

Η οικονομική ανάπτυξη είναι αυτή τη στιγμή οριακά υψηλότερη σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, καθώς η παραγωγικότητα στη Γερμανία παραμένει έκτοτε στάσιμη, ανέφεραν τα ινστιτούτα σε έκθεση για τις εξαμηνιαίες, κοινές, οικονομικές τους προβλέψεις.

«Πρόσφατα υπήρξαν περισσότεροι αντίθετοι παρά ευνοϊκοί άνεμοι στην εγχώρια και τις ξένες οικονομίες», ανέφερε η μελέτη. Στην τρέχουσα χρονιά, η ιδιωτική κατανάλωση θα γίνει η πιο σημαντική κινητήρια δύναμη για την οικονομία, ενώ ακολουθούν οι ισχυρότερες εξαγωγές την επόμενη χρονιά, ανέφεραν τα ινστιτούτα. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επωφεληθεί από τον χαμηλότερο πληθωρισμό – ο πληθωρισμός στη Γερμανία αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,3% το 2024 και στο 1,8% το 2025.

Η ανεργία πιθανόν να αυξηθεί οριακά και στη συνέχεια να μειωθεί και πάλι, από την άνοιξη και ύστερα. Κατά τη διάρκεια του έτους, το ποσοστό της ανεργίας πιθανόν να διαμορφωθεί στο 5,8% και να υποχωρήσει στο 5,5% την επόμενη χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...