Γερμανία: Δρομολογήθηκε η νομιμοποίηση της κάνναβης «για ψυχαγωγικούς σκοπούς»

Γερμανία
Πηγή : Eurokinissi

Τα βασικά σημεία της νομοθεσίας για τη νομιμοποίηση της κάνναβης «για ψυχαγωγικούς σκοπούς» στη Γερμανία ενέκρινε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αναφέροντας προκλητικά ότι στόχος είναι «η καλύτερη προστασία για τα παιδιά και τους νέους», ενώ στην πραγματικότητα το κράτος υπολογίζει στα έσοδα από την «πολλά υποσχόμενη» αγορά, μαζί με τα πολλαπλά οφέλη του συστήματος από την παραπέρα ενίσχυση της ναρκω-κουλτούρας. Η απόφαση περιλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP).

Χαρακτηριστικά, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Κ. Λάουτερμπαχπαραδέχτηκε την «κακή εμπειρία» από την Ολλανδία, ισχυρίστηκε αυθαίρετα ότι «δεν θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης».

Στο εξής η κάνναβη με την ψυχοτρόπο δραστική ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC) δεν θα χαρακτηρίζεται ναρκωτικό από τον νόμο, ενώ σύννομες θα θεωρούνται η αγορά και η κατοχή έως 20 ή 30 γραμμαρίων «κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς» από ενηλίκους, όπως και η ιδιωτική καλλιέργεια έως τριών φυτών κάνναβης, στα οποία υποτίθεται ότι δεν θα έχουν πρόσβαση ανήλικοι. Η πώληση θα γίνεται σε άτομα άνω των 18 ετών, μόνο από «εξειδικευμένα καταστήματα» και ενδεχομένως και από φαρμακεία.

Το εμπόριο χωρίς ειδική άδεια θα παραμείνει αξιόποινη πράξη, ανέφερε ο Κ. Λάουτερμπαχ και διευκρίνισε ότι ο «φόρος κάνναβης» θα βασίζεται στην περιεκτικότητα σε THC, με στόχο «μια τιμή που θα πλησιάζει αυτή της μαύρης αγοράς». Περσινή έρευνα ανέφερε ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης θα απέφερε στο γερμανικό κράτος φορολογικά έσοδα και «εξοικονομήσεις» ύψους 4,7 δισ. ευρώ…

Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά θέματα, όπως οι σχετικοί περιορισμοί της ΕΕ, οι οποίοι δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να ξεπεραστούν. «Πιστεύω ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι και (…) το γερμανικό σχέδιο θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου να αποτελέσει πρότυπο για την Ευρώπη», δήλωσε ο Λάουτερμπαχ, ενώ χαρακτήρισε τη μετάβαση εφικτή για το 2024.

Ο ίδιος πάντως, ως γιατρός, τοποθετούνταν παλαιότερα κατά της αποποινικοποίησης της κάνναβης, ενώ χτες ισχυρίστηκε κατ’ επανάληψη ότι η σχεδιαζόμενη νομοθεσία δεν θα αποτελέσει «μια καμπή για την πολιτική σχετικά με τα ναρκωτικά».

Παραδέχτηκε ότι η χρήση της κάνναβης στη Γερμανία έχει αυξηθεί, «όπως έχει αυξηθεί και η προβληματική συμπεριφορά εθισμού μεταξύ των ενηλίκων. Η τάση πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση». Ωστόσο, αντί για κοινωνικά και άλλα οργανωμένα μέτρα πρόληψης, ο υπουργός Υγείας εντελώς αντιεπιστημονικά συνέδεσε την αύξηση της χρήσης «με την τρέχουσα απαγόρευση»…

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν ήδη από τους φαρμακοποιούς. «Η Επιτροπή Φαρμάκων των Γερμανών Φαρμακοποιών έχει μιλήσει ξεκάθαρα κατά της νομιμοποίησης της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς και έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους στην υγεία από την κατανάλωση κάνναβης», δήλωσε ο Τ. Πράις, επικεφαλής της Ενωσης Φαρμακοποιών της Βόρειας Ρηνανίας.

Δείτε ακόμα...