Νέα, ακόμα πιο σκληρά αντιμεταναστευτικά μέτρα ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή στη Γερμανία η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, Ολ. Σολτς.
Η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) – Πρασίνων – Φιλελευθέρων (FDP) μετά τα μέτρα αυστηροποίησης του ασύλου σε πρόσφυγες και αύξησης των απελάσεων μέσα στο καλοκαίρι, αναμένεται να επιβάλει ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας από τις 16 Σεπτέμβρη, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές του Βερολίνου.
Τα εν λόγω μέτρα θα διαρκέσουν για 6 μήνες και έρχονται υπό το πρόσχημα «της απειλής για την εσωτερική ασφάλεια από την ισλαμιστική τρομοκρατία και το διασυνοριακό έγκλημα», όπως σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Το κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD αναφέρει ότι διεξάγονται ήδη έλεγχοι στα νότια και στα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας, ενώ το μέτρο αφορά «απορρίψεις στα σύνορα, οι οποίες θα συνάδουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Μετά τη συνάντηση για τη μεταναστευτική πολιτική που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα με τη συμμετοχή και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η κυβέρνηση «έχει αναπτύξει ένα μοντέλο για αποτελεσματικές απορρίψεις στα σύνορα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Το μοντέλο αυτό επιτρέπει περισσότερες απορρίψεις από αυτές που γίνονταν μέχρι σήμερα.
Δρομολογείται έτσι ένα «ντόμινο», που σε πρώτη φάση θα οδηγήσει την Αυστρία να κλείσει και τα δικά της σύνορα, για να παραλάβουν τη σκυτάλη άλλες χώρες στα ανατολικά.
Η υπουργός Εσωτερικών, Ν. Φέζερ (SPD), κοινοποίησε τα σχέδια στην κοινοβουλευτική ομάδα της αντιπολίτευσης, της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), η οποία ζητά ελέγχους και απορρίψεις στα σύνορα, ως προϋπόθεση για να συνεργαστεί με την κυβέρνηση στην ένταση της καταστολής της μετανάστευσης. Χτες επρόκειτο να συναντηθεί η κυβέρνηση με την CDU/CSU.
Μέχρι σήμερα, απόρριψη μετανάστη στα γερμανικά χερσαία σύνορα γίνεται μόνο εάν σε κάποιον έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου ή εάν δεν υποβάλει αίτημα ασύλου.
Ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, Φρ. Μερτς, ζητά η αστυνομία συνόρων να μπορεί να απορρίπτει ακόμη και άτομα που ζητούν άσυλο, με το επιχείρημα ότι η Γερμανία συνορεύει μόνο με ασφαλείς χώρες, επομένως είναι τεχνικά αδύνατο να ζητήσει κανείς άσυλο σε γερμανικά χερσαία σύνορα! Υποστηρίζει επίσης ότι «ο νόμος και η τάξη στη Γερμανία» έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα από τις όποιες υποχρεώσεις της χώρας βάσει του διεθνούς δικαίου.
Χτες οι Χριστιανοδημοκράτες αποχώρησαν από τις συνομιλίες με την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «αποτυχία» των διαπραγματεύσεων, λόγω της απροθυμίας του κυβερνητικού συνασπισμού να εφαρμόσει «αποτελεσματικά μέτρα».
«Η κυβέρνηση είναι ακέφαλη», δήλωσε ο Φρ. Μερτς. «Η προσπάθεια να βρεθεί κοινός δρόμος απέτυχε (…) Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι προφανώς απελπιστικά διχασμένη εσωτερικά και δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αποτελεσματικά μέτρα».
Στους Πράσινους καταλόγισε την ευθύνη ο επικεφαλής των ομοσπονδιακών βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU). «Ο συνασπισμός είναι πρασινο-μπλοκαρισμένος και δεν είναι ικανός να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης», δήλωσε ο Αλ. Ντόμπριντ.
Από την πλευρά του κυβερνητικού συνασπισμού, η ΥΠΕΞ, Αν. Μπέρμποκ (Πράσινοι), δήλωσε για την αντιπολίτευση ότι «σηκώθηκαν να φύγουν, ενώ πολλά θέματα δεν τα είχαμε ακόμη καν θίξει». Ο δε υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Μπούσμαν (FDP), σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες.
Ο αρμόδιος της CDU για θέματα εσωτερικής πολιτικής, Τ. Φράι, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το σχέδιό της δεν θα οδηγούσε σε επιπλέον απορρίψεις στα σύνορα, αλλά σε διαδικασίες εντός της Γερμανίας. Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», η CDU ήθελε να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου η Γερμανία να μπορέσει να παρεκκλίνει από τις συνήθεις ευρωενωσιακές διαδικασίες. Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, δεν θεωρεί ότι υπάρχει η νομική βάση για κάτι τέτοιο.
Σε κάθε περίπτωση, με «όχημα» την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Ζόλινγκεν, η Γερμανία στρέφεται προς την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, προβάλλοντας τον «ισλαμικό εξτρεμισμό» ως τον «υπέρτατο λόγο εθνικής ασφαλείας» που δικαιολογεί την αναίρεση του συστήματος Σένγκεν.
Στην πραγματικότητα, η στασιμότητα της γερμανικής οικονομίας και οι αρνητικές προβλέψεις για το μέλλον συνδέονται άμεσα με τα νέα πιο σκληρά μέτρα για το κλείσιμο της στρόφιγγας για την είσοδο προσφύγων και μεταναστών.