Γερμανία: Ενέκρινε την παραμονή των συστοιχιών Patriot που έχει αναπτύξει στην Πολωνία

Συστοιχία Patriot στην Πολωνία
Συστοιχία Patriot στην Πολωνία

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως εισηγήθηκε να παραμείνουν μέχρι το τέλος του έτους τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot που έχει αναπτύξει στην Πολωνία.

Το Βερολίνο ανέπτυξε τον Ιανουάριο τρεις συστοιχίες Patriot στο ανατολικό τμήμα της Πολωνίας, λίγες εβδομάδες αφότου ένας «αδέσποτος» ουκρανικός αντιαεροπορικός πύραυλος έπληξε το χωριό Σεβόντοφ.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ανάπτυξη συστημάτων Patriot για διάστημα όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών. Ωστόσο, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας πρότεινε στη Βαρσοβία να διατηρήσει τις συστοιχίες στο πολωνικό έδαφος «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και πιθανώς μέχρι το τέλος του έτους». Κατέστησε σαφές όμως ότι δεν υπάρχουν σχέδια για παράταση της παραμονής των Patriot πέραν του 2023.

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας είχε αρχικά αρνηθεί τη γερμανική πρόταση, προτρέποντας το Βερολίνο να στείλει τους Patriot στην Ουκρανία, αλλά ακολούθως συμφώνησε.

Πέραν των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, περίπου 300 Γερμανοί στρατιώτες σταθμεύουν στο Ζαμόστς, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα, επιφορτισμένοι με την ασφάλεια της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ουκρανίας-Πολωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...