Γερμανία: Επιταχύνονται οι απελάσεις, ακόμα και προς Συρία και Αφγανιστάν

Παιδί μετανάστης στη Λέσβο
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

«Καταλύτη» για μεγάλη ένταση της καταστολής κατά μεταναστών και προσφύγων, αλλά ενδεχομένως και για ευρύτερες πολιτικές διεργασίες στη Γερμανία, αποτελεί η τρομοκρατική επίθεση στο Ζόλινγκεν με τρεις νεκρούς και τραυματίες την περασμένη βδομάδα. Παράλληλα επισπεύδει ακόμα πιο σκληρά μέτρα κατά μεταναστών και προσφύγων σε όλη την ΕΕ.

Η γερμανική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) – Πρασίνων – Φιλελευθέρων (FDP) του Ολαφ Σολτς άδραξε αμέσως την ευκαιρία να επισπεύσει και να αυστηροποιήσει μέτρα ή την εφαρμογή ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας.

Ο Σολτς προανήγγειλε «περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις» που θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν τις απελάσεις. Ηδη πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση πέρασε μέτρα για μείωση του ασύλου και αύξηση των απελάσεων. Υπολογίζεται ότι στη Γερμανία βρίσκονται περίπου 304.000 απορριφθέντες αιτούντες άσυλο, προς απέλαση. Η πρόταση του FDP, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, είναι να περικοπούν άμεσα τα κοινωνικά επιδόματα προς αυτούς.

«Σύντομα» θα ξεκινήσουν απελάσεις προς το Αφγανιστάν και τη Συρία, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ (SPD), κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο αντιτρομοκρατικό κέντρο στο Βερολίνο. Αυτές οι απελάσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν τον Ιούνη, θα ισχύουν στην παρούσα φάση για εγκληματίες και «εξτρεμιστές», αλλά απομένουν ορισμένα διαδικαστικά και νομικά εμπόδια.

Ενδιαφέρον είχε και η προχθεσινή συνάντηση του καγκελάριου με τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φρίντριχ Μερτς, το κόμμα του οποίου προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις και βγήκε πρώτο στις ευρωεκλογές του Ιούνη.

Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί εδώ και 6 εβδομάδες και αρχικά αφορούσε τη στάθμευση στη Γερμανία από το 2026 αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «Tomahawk». Μετά την επίθεση στο Ζόλινγκεν η ατζέντα επικεντρώθηκε στη «διαχείριση του Μεταναστευτικού από εδώ και πέρα», καθώς τα νέα δεδομένα «επιτάσσουν άμεσα αλλαγή πλεύσης».

Ο Μερτς είχε υποστηρίξει νωρίτερα ένα «απόλυτο στοπ» στην αποδοχή αιτημάτων ασύλου από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Μετά τη συνάντηση με τον Σολτς πρότεινε αυστηρότερες νομοθετικές και – αν χρειαστεί – συνταγματικές αλλαγές για τη διαδικασία ασύλου, αυστηρότερους και σταθερούς μηχανισμούς ελέγχου στα σύνορα, καθώς και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής αστυνομίας και των αρχών ασφαλείας. Υποστήριξε δε τη συστηματοποίηση των συνοριακών ελέγχων στο πρότυπο της Σουηδίας.

«Πρόβα» για μεγάλο συνασπισμό;

Είπε μάλιστα ότι η συζήτηση για τις αλλαγές αυτές μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την επόμενη βδομάδα, στην πρώτη συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής μετά το καλοκαίρι. Τόνισε ότι για την αυστηροποίηση των νόμων για τη μετανάστευση αρκεί η κοινοβουλευτική δύναμη του SPD και της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), παρακάμπτοντας Πράσινους και Φιλελεύθερους.

Εξάλλου, ο Μερτς κάλεσε «ανοιχτά τη γερμανική κυβέρνηση να συνεργαστεί άμεσα με τους Χριστιανοδημοκράτες ώστε να βρεθούν λύσεις για τη χώρα», ενώ ο Σολτς δήλωσε ότι SPD και CDU «θα μπορούσαν να προχωρήσουν μόνοι τους σε θέματα όπως το Μεταναστευτικό, χωρίς τη γνώμη των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων». Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται να αποτελεί «πρόβα» για επαναφορά του «μεγάλου συνασπισμού» ενόψει των εκλογών του 2025.

Προηγείται η AfD σε Σαξονία και Θουριγγία

Σε ένα τέτοιο αντιμεταναστευτικό κλίμα, καλλιεργείται σταθερά ο ρατσισμός στη Γερμανία και μαζί με την αύξηση της φτώχειας, των κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας, την ακρίβεια, τους απανωτούς προϋπολογισμούς λιτότητας για τα λαϊκά νοικοκυριά, «φουντώνει» η δύναμη του εθνικιστικού – ναζιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Ενόψει των εκλογών της Κυριακής για κυβερνήσεις σε δύο ανατολικά κρατίδια, η AfD εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις με 30% στη Θουριγγία, σχεδόν 10 μονάδες πάνω από την CDU, ενώ στη Σαξονία τα δύο κόμματα είναι «στήθος με στήθος».

Το δε SPD συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο, στο 6%.

Στο Βρανδεμβούργο, ενόψει των εκλογών στις 22 Σεπτέμβρη η AfD επίσης προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Δείτε ακόμα...