Γερμανία-Ισπανία -Σουηδία: Έκκληση για μεγάλη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων

Χιροσίμα, Ιαπωνία - το μοναδικό κτίριο που έμεινε όρθιο μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας από τον Αμερικανικό Στρατό στις 6 Αυγούστου 1945
Φώτο Αρχείου / Χιροσίμα, Ιαπωνία – το μοναδικό κτίριο που έμεινε όρθιο μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας από τον Αμερικανικό Στρατό (ΗΠΑ) στις 6 Αυγούστου 1945

Ενόψει της συνάντησης που θα γίνει σήμερα στη Μαδρίτη για τον πυρηνικό αφοπλισμό, οι υπουργοί Εξωτερικών από την Γερμανία, την Ισπανία και τη Σουηδία απευθύνουν έκκληση σε όλες τις δυνάμεις που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να προχωρήσουν σε μεγάλη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων τους.

Αυτό «θα μπορούσε να συμπεριλάβει την υποβάθμιση του ρόλου των πυρηνικών όπλων στις στρατηγικές και στα δόγματα, τη μείωση του κινδύνου (πυρηνικού) πολέμου και της χρήσης πυρηνικών όπλων από ατύχημα, τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων και την τοποθέτηση των θεμελίων μιας νέας γενιάς συμφωνιών για τον έλεγχο των όπλων», εξηγούν αντίστοιχα ο Χάικο Μάας, η Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια και η Αν Λίντε σε άρθρο που συνυπογράφουν και δημοσιεύεται στο φύλλο της Rheinische Post που κυκλοφορεί σήμερα.

«Πρέπει να βάλουμε τέλος στις δοκιμές πυρηνικών όπλων μια για πάντα, θέτοντας επιτέλους σε ισχύ τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), ξαναρχίζοντας τη διαπραγμάτευση για μια συνθήκη που θα απαγορεύει την παραγωγή σχάσιμου υλικού για στρατιωτική χρήση και οικοδομώντας ρωμαλέους και αξιόπιστους μηχανισμούς επαλήθευσης των βημάτων προς τον πυρηνικό αφοπλισμό», προσθέτουν.

Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Στοκχόλμης, που ενώνει 16 χώρες οι οποίες πιέζουν για να μειωθούν τα πυρηνικά όπλα σε παγκόσμια κλίμακα.

Η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον ομόλογό του της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στα μέσα του Ιουνίου, των δύο δυνάμεων με τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσιο στον πλανήτη, συμφώνησαν να διεξαχθούν συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Στα μέσα Ιουνίου, έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) ανέφερε πως μολονότι καταγράφηκε μείωση του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών το 2021, περισσότερες είναι πλέον «επιχειρησιακές» στη στρατιωτική αργκό, δηλαδή θα μπορούσαν να εκτοξευθούν μέσα σε μερικά λεπτά της ώρας.

Στις αρχές του 2021, οι εννέα χώρες που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια (Ρωσία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ, Βόρεια Κορέα) διατηρούσαν 13.080 πυρηνικά όπλα, αριθμό μειωμένο από τα 13.400 στις αρχές του 2020.

Όμως «επιχειρησιακές» ήταν 3.825 κεφαλές (+105 σε έναν χρόνο), εκ των οποίων κάπου 2.000 βρίσκονται στα χέρια δυνάμεων που τελούν σε «υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής επαγρύπνησης».

Τα πυρηνικά όπλα είναι γεγονός οτι είναι το ‘υπερόπλο’ απο την άποψη της μαζικής καταστροφής σε ανθρώπους και υποδομές, η ιστορία το έχει αποδείξει με φρικτό τρόπο. Στις μέρες μας, όμως παράλληλα, προωθείται γι άλλα μια φορά η αξιοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας απο τα καπιταλιστικά κράτη, με νέα -σύγχρονα όπλα μαζικής καταστροφής. Γι΄αυτό, οι ΗΠΑ και η Ρωσία ανακοινώνουν αλλαγές στο ‘πυρηνικό’ στρατιωτικό δόγμα τους, ενώ γίνονται εκατέρωθεν ανακοινώσεις για νέα είδη ‘υπερόπλων’, όπως τα αυτόματα οπλικά συστήματα λέιζερ και νέες σφαίρες χρήσης, όπως στο διάστημα…

Οι προτάσεις ορισμένων καπιταλιστικών χωρών για μείωση των πυρηνικών όπλων, εκφράζει την στρατιωτική αδυναμία των αστικών τους τάξεων έναντι άλλων με πυρηνικά όπλα, και συνδέονται με τις εξελίξεις στη νέα τεχνολογία. Είναι υποκριτική η ‘ευαισθησία’ τους για τους κινδύνους της πολεμικής πυρηνικής ενέργειας, την ίδια στιγμή που είναι πολεμικές μηχανές και στηρίζουν τα νέα όπλα. Οι ‘σκέψεις’ αυτές όμως, αντιστοιχούν και σε ‘ανάγκες’ μονοπωλιακών ομίλων στην πολεμική βιομηχανία για να… πουλήσουν τα νέα όπλα…

Εξάλλου ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα- τα πολεμικά.

Πηγή ΑΠΕ

Δείτε ακόμα...