Γερμανία: Κάλεσμα Σόιμπλε για συνεισφορά στη Γαλλία για «κοινή πυρηνική αποτροπή»

Σόιμπλε
Πηγή: Eurokinissi

Η Γερμανία θα έπρεπε να συνεισφέρει στο κόστος του πυρηνικού οπλοστασίου της Γαλλίας, για την παραπέρα ενίσχυσή του με αντάλλαγμα μια «κοινή πυρηνική αποτροπή», αναφέρει σε συνέντευξή του ο «βετεράνος» Γερμανός πολιτικός Β. Σόιμπλε, σε μια ακόμα τοποθέτηση που επιβεβαιώνει ότι η μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών έχει φέρει τα πυρηνικά οπλοστάσια όλων των πλευρών της αντιπαράθεσης στην «ημερήσια διάταξη».

Ως αιτία για την παραπάνω παραίνεσή του, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», ο Β. Σόιμπλε επικαλείται τις ρωσικές απειλές, ωστόσο στην εν λόγω τοποθέτηση αποτυπώνονται ανταγωνισμοί και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού μπλοκ, με φόντο π.χ. τις αποφάσεις της Βρετανίας για αύξηση της «οροφής» του πυρηνικού οπλοστασίου, την παραπέρα αύξηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη κ.ά. Σημειώνεται ότι η Γερμανία αποφάσισε αύξηση – «μαμούθ» στις στρατιωτικές δαπάνες της, ωστόσο δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα.

«Τώρα που οι συνένοχοι του Πούτιν απειλούν με πυρηνικό πλήγμα κάθε μέρα, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο για μένα: Χρειαζόμαστε πυρηνική αποτροπή και στο ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο Σόιμπλε, πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Η Γαλλία έχει τέτοια όπλα, είπε, και πρόσθεσε: «Για το δικό μας συμφέρον, εμείς οι Γερμανοί πρέπει να κάνουμε μια οικονομική συνεισφορά στη γαλλική πυρηνική δύναμη με αντάλλαγμα μια κοινή πυρηνική αποτροπή».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η πρότασή του θα έδινε στο Βερολίνο λόγο για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ο Σόιμπλε είπε πως η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία ως γείτονες και εταίροι στο ΝΑΤΟ.

Η Γαλλία – ένα από τα τρία μέλη του ΝΑΤΟ που έχει πυρηνικά όπλα, μαζί με ΗΠΑ και Βρετανία – διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο SIPRI.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...