Γερμανία: «Όχι» του Βερολίνου στη μεταφορά συστοιχιών Patriot στην Ουκρανία, όπως ζητούσε η Πολωνία

Συστοιχίες συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot (κατασκευής ΗΠΑ) των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων
Φώτο Αρχείου / Συστοιχίες συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot (κατασκευής ΗΠΑ) των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Το Βερολίνο αποσαφήνισε σήμερα ότι τα οπλικά συστήματα που πρόσφερε στην Πολωνία προορίζονται για χρήση μόνο εντός του ΝΑΤΟϊκού εδάφους, απορρίπτοντας το αίτημα της Βαρσοβίας που ήθελε να τα στείλει στην Ουκρανία. «Αυτές οι συστοιχίες Patriot αποτελούν τμήμα της ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ, κάτι που σημαίνει ότι προορίζονται να αναπτυχθούν σε έδαφος του ΝΑΤΟ», ανέφερε η υπουργός ’Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ. «Για οποιαδήποτε χρήση τους εκτός του εδάφους του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους», πρόσθεσε.

Το Βερολίνο προσέφερε τις συστοιχίες αυτές στη Βαρσοβία για να βοηθήσει στην αντιαεροπορική άμυνα της Πολωνίας, μετά το περιστατικό με τον ουκρανικό πύραυλο που έπεσε σε ένα χωριό και σκότωσε δύο ανθρώπους, την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός ’Αμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλάζακ είπε χθες ότι ζήτησε από τη Γερμανία να σταλούν οι Patriot στην Ουκρανία και να αναπτυχθούν στα δυτικά σύνορά της.

Οι αντιαεροπορικές συστοιχίες, όπως οι Patriot της εταιρείας Raytheon, έχουν ως στόχο να αναχαιτίζουν πυραύλους. Η Γερμανία διέθετε 36 συστοιχίες Patriot αλλά σήμερα έχει μόνο 12, δύο εκ των οποίων έχουν αναπτυχθεί στη Σλοβακία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...