Γερμανία: Πούλησε όπλα αξίας 1 δισ. ευρώ σε χώρες που εμπλέκονται στις συγκρούσεις σε Λιβύη και Υεμένη

Α. Μέρκελ, Καγκελάριος Γερμανίας
Φώτο Αρχείου / Άγγελα Μέρκελ, Καγκελάριος Γερμανίας

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε το 2020 εξαγωγές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε χώρες που εμπλέκονται στις συγκρούσεις στην Υεμένη και τη Λιβύη.

Εξαγωγές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Αίγυπτο αξίας 752 εκατομμυρίων ευρώ είχαν εγκριθεί ως τις 17 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας στο ερώτημα του βουλευτή Ομίντ Νουριπούρ.

Το Κατάρ έλαβε από τη Γερμανία όπλα και εξοπλισμό αξίας 305,1 εκατομμυρίων ευρώ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 51,3 εκατομμυρίων, το Κουβέιτ 23,4 εκατομμυρίων και η Τουρκία 22, 9 εκατομμυρίων. Ο Λίβανος αγόρασε εξοπλισμό και όπλα αξίας 1,7 εκατ. ευρώ και το Μπαχρέιν 1,5 εκατ.

Όλες οι προαναφερθείσες χώρες εμπλέκονται είτε σε μία είτε και στις δύο μακροχρόνιες συγκρούσεις που μαίνονται στη Λιβύη και την Υεμένη. Στην Υεμένη ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία έχει ξεκινήσει από το 2015 ιμπεριαλιστική επίθεση στη χώρα, για να ανακόψει την εκεί αυξανόμενη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν. Απέναντί του βρίσκονται οι Υεμενίτες σιίτες αντικαθεστωτικοί Χούτι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και σχεδόν το ήμισυ της χώρας. Στον συνασπισμό συμμετέχουν τα Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Κουβέιτ, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν.

Στη σύγκρουση στη Λιβύη, το Κατάρ και η Τουρκία στηρίζουν την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη. Από την άλλη πλευρά ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ έχει τη στήριξη των Εμιράτων και της Αιγύπτου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...