Γερμανία: Σημαντική αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες

Όλο και περισσότερα χρήματα προορίζονται για στρατιωτικούς σκοπούς, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να ηγούνται του δρόμου. Αλλά καμία άλλη χώρα δεν αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες από έτος σε έτος όσο και η Γερμανία σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI).

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια (1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ) το 2019, το υψηλότερο ετήσιο ποσό σε πραγματικούς όρους από το 1988, 3,6% αύξηση σε σχέση με το 2018.

Η Γερμανία δέχτηκε πιέσεις για την αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών σύμφωνα με τον Max Mutschler από το Διεθνές Κέντρο Μετατροπής της Βόννης (BICC), ένα ερευνητικό ίδρυμα για την ειρήνη και τις συγκρούσεις. Ωστόσο, αν και έχουν γίνει κινήσεις, εντούτοις η Γερμανία απέχει ακόμη από το να “πιάσει” το όριο του 2% του ΑΕΠ στις στρατιωτικές δαπάνες που ορίζει το ΝΑΤΟ.

Πέρσι, οι στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανίας ανήλθαν στο 1,38% του ΑΕΠ της, το οποίο ισοδυναμεί με 49,3 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο σημαίνει 10% αύξηση, η μεγαλύτερη του αμυντικού προϋπολογισμού μεταξύ των 15 κορυφαίων κρατών στον κόσμο όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες.

Ένας ακόμη παράγοντας για την σημαντική αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες

Εκτός από τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ, ο ερευνητής του SIPRI Diego Lopes da Silva απέδωσε επίσης την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Γερμανίας στη γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρώπη. Στο γεγονός ότι, “η Ρωσία θεωρείται για άλλη μια φορά απειλή.” Το 2019, σχεδόν το 4% του ΑΕΠ της Ρωσίας διατέθηκε για στρατιωτικές δαπάνες, ύψους 65,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό είναι κάτι που εγείρει την προσοχή και άλλων κρατών μελών του ΝΑΤΟ που επανεξετάζουν τις εξελίξεις στη Ρωσία με προσοχή. Ενδεικτικό το ότι το 2019, οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες των 29 κρατών μελών του ΝΑΤΟ ήταν περίπου 1,04 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η απειλή στρατιωτικής σύγκρουσης παρούσα στο παρασκήνιο

Συνεχίζοντας ο ερευνητής του SIPRI υπογραμμίζει ότι το παραπάνω ποσό δεν είναι περίεργο εξηγώντας ότι ενώ το κοινό συχνά αντιλαμβάνεται ότι η οικονομική σύγκρουση μεταξύ κρατών βρίσκεται στο προσκήνιο, η απειλή στρατιωτικής σύγκρουσης παραμένει πολύ παρούσα.

Όσον αφορά την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δεν γνωρίζουμε εάν θα υπάρξει ένοπλη σύγκρουση ή όχι. Έτσι, οι στρατιωτικοί και στις δύο χώρες ετοιμάζονται για αυτό το ενδεχόμενο και είναι πολύ καλοί όταν πρόκειται να ασκήσουν πιέσεις για περισσότερα κεφάλαια.

Diego Lopes da Silva, ερευνητής στο SIPRI

Τα παραπάνω είναι μια ακόμη ανησυχητική ένδειξη ότι το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης είναι προ των πυλών όσο και αν γίνεται προσπάθεια για την δημιουργία κλίματος συνοχής και ασφάλειας. Αν μη τι άλλο, δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες χώρες δαπανούν σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού σε αυτές. Το ζητούμενο είναι οι λαοί όλων των χωρών να μην θυσιαστούν για συμφέροντα που δεν είναι δικά τους, αλλά για τα συμφέροντα αυτών που και σε περιόδους “ειρήνης” τους εκμεταλλεύονται και τους φορτώνουν τα βάρη τόσο της κρίσης όσο και της ανάπυξης.

[Πηγή: dw.com]

Δείτε ακόμα...