Γερμανία: Στέλνει επιπλέον 4.000 στρατιώτες στη Λιθουανία

Επιπλέον 4.000 στρατιώτες θα στείλει η Γερμανία στη Λιθουανία, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα από το Βίλνιους ο Γερμανός υπουργός ‘Αμυνας Μπόρις Πιστόριους. Πρόκειται για άλλη μια πράξη κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην ανατολική Ευρώπη και τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να τοποθετήσει σε μόνιμη βάση μια ισχυρή ταξιαρχία στη Λιθουανία», δήλωσε ο Πιστόριους, ο οποίος επισκέπτεται τη Λιθουανία στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου. Προϋπόθεση για την εγκατάσταση των γερμανικών δυνάμεων, διευκρίνισε αποτελεί η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη φιλοξενία και τις ασκήσεις των στρατιωτών. Ήδη από τον Ιούνιο του 2022 η γερμανική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι μια ταξιαρχία βρίσκεται έτοιμη να υπερασπιστεί τη Λιθουανία σε περίπτωση ανάγκης, δεν είχε ωστόσο μέχρι σήμερα αποσαφηνιστεί εάν οι στρατιώτες της Bundeswehr θα σταθμεύουν μόνιμα στη χώρα.

Από το 2017 έως σήμερα εκατοντάδες στρατιώτες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν περάσει από ΝΑΤΟϊκές βάσεις στη Λιθουανία. Αυτή τη στιγμή η Γερμανία ηγείται ομάδας μάχης της Συμμαχίας, η οποία αποτελείται από 1.600 στρατιώτες. Οι μισοί από αυτούς προέρχονται από τη Γερμανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πιστόριους μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ παρακολούθησαν σήμερα κοινή άσκηση της Bundeswehr με τον λιθουανικό στρατό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...