Γερμανία: Το ΝΑΤΟ δεν είναι εμπορικός οργανισμός

Χάικο Μάας, Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας Μάας
Φώτο Αρχείου / Χάικο Μάας, Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας / Πηγή: Eurokinissi

Η Γερμανία αντιδρά έντονα στην ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν χιλιάδες στρατιώτες τους από τη χώρα.

Η υπουργός Αμυνας Κραμπ-Καρενμπάουερ, σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ», δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι εμπορικός οργανισμός και η ασφάλεια δεν είναι προϊόν για εμπόριο». Το ΝΑΤΟ, «θεμελιώνεται στην αλληλεγγύη, στην εμπιστοσύνη. Και βασίζεται σε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα». Ενώ παραδέχθηκε ότι οι γερμανοαμερικανικές διανύουν «τεταμένη περίοδο», με «οξείς τόνους». Η διατήρηση της ευελιξίας και της ανοχής στις σχέσεις αποτελεί κλειδί για την διατήρησή τους, πρόσθεσε.

«Η αμερικανική παρουσία στην Γερμανία είναι σημαντική για την ασφάλεια όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά και για την ασφάλεια των ΗΠΑ και κυρίως για την ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε Μάας ΥΠΕΞ της Γερμανίας, κατά την σημερινή επίσκεψή του στην Πολωνία, όπου πιθανά θα μεταφερθούν οι στρατιώτες που θα αποσυρθούν από την Γερμανία.

Ενώ επισήμανε ότι δεν έχει ακόμη ενημερωθεί πώς και πότε θα πραγματοποιηθεί η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων. «Ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε το Πεντάγωνο ήταν σε θέση να δώσουν πληροφορίες για το θέμα»,και ανέφερε ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στην ασφάλεια της Ευρώπης «θα πρέπει οπωσδήποτε να συζητηθούν».

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Πολωνός ομόλογός του Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς δήλωσε ότι δεν βλέπει διασύνδεση μεταξύ της αύξησης των αμερικανικών δυνάμεων στην Πολωνία και στην απόσυρση από την Γερμανία. «Θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτές οι συνομιλίες (με τις ΗΠΑ) δεν συνδέονται με τις πρόσφατες δηλώσεις των ΗΠΑ και με τις γερμανοαμερικανικές σχέσεις σε ό,τι αφορά την παρουσία ή την μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στην Γερμανία», τόνισε ο κ. Τσαπούτοβιτς, για να προσθέσει ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Γερμανία εξυπηρετούν και την ασφάλεια της Πολωνίας. «Θα θέλαμε αυτή η παρουσία στην Γερμανία να συνεχιστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μάας έλαβε στήριξη και από το ΝΑΤΟ, μέσω του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ που επισημαίνει ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η διατήρηση αξιόπιστης (δύναμης) αποτροπής και άμυνας και η διατήρηση ισχυρού δεσμού μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης».

Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους στις ΗΠΑ ότι στην Γερμανία σταθμεύουν 52.000 αμερικανοί στρατιώτες και ότι σκοπεύει να περιορίσει την αμερικανική παρουσία σε 25.000 στρατιώτες, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις του για μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες και ότι δεν συμπεριφέρεται σωστά έναντι των ΗΠΑ στον τομέα του εμπορίου. Το Πεντάγωνο ωστόσο δήλωσε ότι ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών σε γερμανικό έδαφος ανέρχεται σε 34.000-35.000 και ότι μόνο παροδικά ο αριθμός μπορεί να φτάσει τις 50.000. Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Γερμανία είναι πιθανό να πλησιάσει φέτος αρκετά τον στόχο της δαπάνης 2% του ΑΕΠ για αμυντικούς εξοπλισμούς, καθώς, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της αναμένεται να συρρικνωθεί. Το 2019 0ι αμυντικές δαπάνες της Γερμανία έφθαναν στο 1,22% του ΑΕΠ της.

Θυμίζουμε ότι ο Τραμπ έχει ανοίξει θέμα για τις δαπάνες από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα ενάντια στη Γερμανία στο πλαίσιο και των μονοπωλιακών ανταγωνισμών που έχουν οι ΗΠΑ με τη Γερμανία. Αυτά έχουν οι λυκοσυμμαχίες και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Δείτε ακόμα...