«Γερμανικό στρατόπεδο» στη Λιθουανία – Έως και 5.000 Γερμανοί στρατιώτες στην εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ

Μονάδες του Γερμανικού Στρατού στη Λιθουανία στη ΝΑΤΟϊκή Βάση Ρούκλα 130χλμ δυτικά του Βίλνιους
Φώτο Αρχείου / Μονάδες του Γερμανικού Στρατού στη Λιθουανία στη ΝΑΤΟϊκή Βάση Ρούκλα 130χλμ δυτικά του Βίλνιους / 25/08/2017

«Η ασφάλειά σας είναι και δική μας ασφάλεια. Η ασφάλεια της Ανατολικής Ευρώπης είναι η ασφάλεια της Γερμανίας», τόνισε την Παρασκευή η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ από τη Λιθουανία, η οποία αναμένεται να φιλοξενήσει έως και 5.000 Γερμανούς στρατιώτες μέχρι το 2026.

Η λιθουανική κυβέρνηση αναμένει από τη Γερμανία να στείλει μια ταξιαρχία για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και υποθέτει ότι η ταξιαρχία αυτή θα σταθμεύσει στη Λιθουανία με μεταβαλλόμενο προσωπικό, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει μεγάλο μέρος των στρατιωτών της στη Γερμανία, έτοιμους για μια πιθανή αποστολή. Η Μπέρμποκ δεν έδωσε καμία υπόσχεση σχετικά με τον ακριβή χρόνο ανάπτυξης των στρατιωτών, τονίζοντας ότι θα παραμείνουν εν μέρει στη Λιθουανία και εν μέρει στη Γερμανία, και θα μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε λίγες μέρες όπου χρειάζονται.

Σχεδόν 1.000 Γερμανοί στρατιώτες βρίσκονται ήδη στη Λιθουανία, στο πλαίσιο της εμπροσθοφυλακής του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, η Ουκρανία ανέφερε ότι κατασκευάζει τείχος και άλλες οχυρώσεις στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, η οποία είχε αξιοποιηθεί από τη Μόσχα για τη ρωσική εισβολή, ενώ οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται ότι προετοιμάζουν εισβολή η μία στην άλλη. Ενα τείχος 3 χλμ. έχει ανεγερθεί στην περιοχή Volyn, στα σύνορα με τη Λευκορωσία, η οποία σύμφωνα με το Κίεβο παραμένει απειλή. Αλλες σχετικές εργασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη στις περιοχές Rivne και Zhytomyr, που επίσης συνορεύουν με τη Λευκορωσία.

Δείτε ακόμα...