Welt
Ο γερμανικός Τύπος παρακολουθεί στενά την επέκταση των συνοριακών ελέγχων σε όλα τα σύνορα της Γερμανίας, που ξεκίνησαν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα για έξι μήνες. Η Γερμανία σπάει ένα ακόμα ταμπού και η εφημερίδα σχολιάζει:
«Tώρα, λοιπόν, σταθεροί έλεγχοι στα σύνορα για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Μια κίνηση για την οποία οι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων στο Βερολίνο προέβαλαν αντίσταση τα τελευταία δέκα χρόνια. Όλα τελείωσαν, πλέον θα γίνονται έλεγχοι. Αυτό δεν οφείλεται στην αυξημένη πίεση από το μεταναστευτικό ή την αυξημένη απειλή ισλαμιστικής τρομοκρατίας ή σε μια νέα νομική κατάσταση, αλλά μάλλον στην ευρύτερη διάθεση που επικρατεί στη χώρα και στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα».
Σχολιάζοντας την απόφαση της υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ η Welt επισημαίνει: «Φαίνεται αδύνατον η υπουργός να μπορέσει να αποδείξει ότι υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Και επίσης είναι αμφίβολο αν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο μακροπρόθεσμα. Πραγματικά, πιστεύει κανείς ότι μετανάστες και πρόσφυγες θα εγκαταλείψουν το όνειρο που χτίζουν χρόνια για μια ζωή στη Γερμανία απλώς επειδή κάποιοι αστυνομικοί θα διενεργούν ελέγχους στους αυτοκινητοδρόμους, όταν και μόνο με την επίκληση της λέξης ‘άσυλο’ πρέπει να τους αφήσουν να μπουν στη χώρα; Αυτό που απαιτείται θα ήταν μια ευρωπαϊκή προσπάθεια. Διαδικασίες ασύλου εκτός ΕΕ και ταχείες αποφάσεις. Συμφωνίες με άλλες γειτονικές χώρες, αποτελεσματικές επιστροφές, ίσως ένα μοντέλο Ρουάντας. Mείωση των κινήτρων. Απέναντι σε όλα αυτά, τα νέα μέτρα έχουν λίγη επιρροή. Είναι βέβαια ένα μικρό λιθαράκι προς μια καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού».
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Την ώρα που η Γερμανία επεκτείνει τους συνοριακούς ελέγχους, αν και ανήκει στον χώρο Σένγκεν, η Ρουμανία από την άλλη πλευρά δίνει τον δικό της αγώνα και «ονειρεύεται πλήρη ένταξη στη Συνθήκη Σένγκεν. Μάλιστα προασπίζει τα σύνορά της με χρήση τεχνολογίας. Η παράτυπη μετανάστευση έχει πρακτικά μειωθεί στο μηδέν» παρατηρεί σε εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα.«’Τώρα, μέρος του Σένγκεν’. Aυτό το μήνυμα καλωσορίζει τους επισκέπτες στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου. Αυτή η μνεία σημαίνει πολλά περισσότερα από το ότι οι ταξιδιώτες μπορούν απλώς να ταξιδέψουν με την ταυτότητα ανά χείρας. Πιο σημαντικό είναι το μήνυμα ότι η Ρουμανία, 17 χρόνια μετά την ένταξη στην ΕΕ, αισθάνεται πλέον κομμάτι μιας Ευρώπης χωρίς εμπόδια. Σε μια εποχή, στην οποία ολοένα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ προτιμούν τους ελέγχους στα σύνορά της, η χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εκπλήσσει με ένα αισιόδοξο μήνυμα» γράφει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.
Όμως τι είναι αυτό που κάνει διαφορετικά η Ρουμανία αναφορικά με την προστασία των συνόρων και θεωρείται επιτυχία; «Πριν από μερικά χρόνια η Ρουμανία ήταν πράγματι μέρος της λεγόμενης Βαλκανικής Οδού. Μέρος της διαδρομής της παράτυπης μετανάστευσης από την Ελλάδα μέσω άλλων χωρών της ΝΑ Ευρώπης και της Αυστρίας προς τη Γερμανία. Σήμερα η παράτυπη μετανάστευση έχει πρακτικά ‘εκμηδενιστεί’ αναφέρει ο υπ. Εσωτερικών της Ρουμανίας Καταλίν Πρεντόιου. Πιο συγκεκριμένα: Το 2021 καταγράφηκαν 85.000 παράνομες διελεύσεις από τα σύνορα με τη Σερβία. Φέτος μόλις 24 μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα και μόλις δέκα το κατάφεραν.
O Ρουμάνος υπουργός εξηγεί ότι δεν έχουν δημιουργήσει στη Ρουμανία ‘φυσικό’ εμπόδιο στην παράτυπη μετανάστευση, αλλά ‘τεχνολογικό’. Στο κέντρο ελέγχου της Συνοριοφυλακής στο Βουκουρέστι οι οθόνες δείχνουν εικόνες από τα σύνορα μήκους σχεδόν 2.000 χιλιομέτρων, που αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ο καταμερισμός εργασίας είναι εξαιρετικά λειτουργικός. Στην πρώτη σειρά υπάλληλοι εξετάζουν εικόνες σε πραγματικό χρόνο, στη δεύτερη παίρνουν τηλέφωνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και στην τρίτη σειρά ελέγχονται οι βάσεις δεδομένων. Και φυσικά εφαρμόζονται ήδη οι κανόνες Σένγκεν.»
Merkur.de
Μπορεί για ορισμένους Γερμανούς να μην έχει τελειώσει ακόμη η περίοδος των διακοπών, μιας και πολλοί επιλέγουν το φθινόπωρο για ανάπαυλα, όμως ήδη έχουν εξαχθεί κάποια πρώτα συμπεράσματα για τις φετινές προτιμήσεις τους.
Η ιστοσελίδα παρατηρεί: «Αν και η Ελλάδα παραμένει τουριστικός προορισμός των Γερμανών, ‘αυτοί πλέον αναζητούν μέρη με λιγότερο κόσμο, πιο δροσερό καιρό και καλή σχέση τιμής-ποιότητας’, αναφέρει ο Θεόφιλος Κυρατσούλης, γενικός διευθυντής της εταιρείας μάρκετινγκ Mindhaus. Συγκεκριμένα, τα νησιά όπως η Λέσβος και η Χίος και ηπειρωτικές περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη γίνονται ολοένα περισσότερο δημοφιλείς προορισμοί. Για παράδειγμα η Λέσβος και η Χίος κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό επισκεπτών της τάξης του 78,8% και 65,2% αντίστοιχα».
Με σειρά κατάταξης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αναδυόμενοι ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί είναι: Λέσβος, Χίος, Θράκη, Σάμος, Θάσος, Σκόπελος, Σκιάθος, Αίγινα, Κως και Ζάκυνθος.
Πληροφορίες από DW