Γερμανικός Τύπος: Η ανάκληση δημοσιευμάτων για τον Έβρο από το Spiegel

Γερμανία – Ιαπωνία 1-2: Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας σημείωσε χθες την πρώτη της ήττα, στον πρώτο της αγώνα κατά τη φετινή διοργάνωση για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Μαζί με το αποτέλεσμα του αγώνα, ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει ωστόσο και τη συμβολική διαμαρτυρία της γερμανικής ομάδας πριν από τη σέντρα, κατά την οποία οι παίκτες έκλεισαν με τα χέρια τους το στόμα τους.

Welt

«Δεν έχει υπάρξει συχνά μεγαλύτερη πίεση για μία γερμανική ομάδα κατά την πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο: Δεν ήταν μόνο η νίκη, την οποία περίμεναν από την ομάδα του Χάνσι Φλικ, πολλοί ήταν και οι φίλαθλοι που ήθελαν να δουν έναν συμβολισμό από τους παίκτες στη δημόσια συζήτηση σχετικά με το περιβραχιόνιο „One Love“. Οι παίκτες κατάφεραν ωστόσο να αποδώσουν μόνο στο ένα κομμάτι – στο αγωνιστικό μέρος η ήττα της Γερμανίας απέναντι στην Ιαπωνία μετέτρεψε το παιχνίδι σε εφιάλτη», γράφει στις στήλες της.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Στο ίδιο πνεύμα και ένα δημοσίευμα για τον αγώνα των Γερμανών παικτών και στην εφημερίδα: «H τουλάχιστον φαινομενικά σημαντικότερη ερώτηση για πολλούς Γερμανούς κατά τον εναρκτήριο αγώνα της γερμανικής εντεκάδας στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, απαντήθηκε αμέσως με το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή: Ο αρχηγός της ομάδας, Νόιερ, φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ομάδας, όπως είχε οριστεί από τη FIFA, όχι το One Love». H επόμενη απογοήτευση, όπως αναφέρει ο συντάκτης, ήρθε περίπου 90 λεπτά αργότερα: μία πικρή ήττα, 1:2. «Για άλλη μια φορά, η ομάδα απειλείται με αποκλεισμό από τη φάση των ομίλων στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η έλλειψη συγκέντρωσης στο ποδόσφαιρο έχει και το τίμημά της», σχολιάζει.

Spiegel online

«Μία ακούσια κωμική χειρονομία», γράφει για τους έντεκα παίκτες της εθνικής Γερμανίας που έκλεισαν το στόμα τους με τα χέρια τους κατά τη διάρκεια της ομαδικής φωτογράφισης. Μία κίνηση τουλάχιστον διασκεδαστική, εν μέσω της λιποψυχίας που έδειξε η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου στη συζήτηση σχετικά με το περιβραχιόνιο “One Love” τις τελευταίες ημέρες».

Neue Zürcher Zeitung

«“Ένα σενάριο τρόμου“ – η φράση του Τόμας Μίλερ είναι μάλλον ο ακριβέστερος τρόπος, να περιγράψει κανείς το ξεκίνημα της Εθνικής Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο», σχολιάζει και η ελβετική εφημερίδα: «Είναι μάλλον δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν έχουν αφήσει τα σημάδια τους και στους παίκτες. Και ο χρόνος τους να επικεντρωθούν στο ποδόσφαιρο είναι λίγος: Την Κυριακή τους περιμένει η Ισπανία, ένας μεγάλος αντίπαλος– και λίγο πολύ ο κίνδυνος ενός πρόωρου αποκλεισμού από το Παγκόσμιο Κύπελο».

Η αξιοπιστία του Spiegel και η υπόθεση του Έβρου

Γερμανικά δημοσιεύματα σχολιάζουν την κίνηση του περιοδικού Spiegel να αφαιρέσει λόγω αμφιβολιών από την ιστοσελίδα του δημοσιεύματα σχετικά με την υπόθεση των μεταναστών που είχαν βρεθεί το καλοκαίρι του 2022 σε νησίδα στον Έβρο.

Bild

«Το περιοδικό Spiegel έχει ανακαλέσει συνολικά τέσσερα άρθρα για το ζήτημα», επισημαίνει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα.

Tagesspiegel

 Η εφημερίδα αναφέρει πως «Η υπόθεση ξυπνά μνήμες για τον δημοσιογράφο του Spiegel Κλάας Ρελότσιους, ο οποίος έλαβε πολλά βραβεία για τα ρεπορτάζ του. Εργαζόταν για το περιοδικό μέχρι το 2018, όταν γνωστοποιήθηκε ότι μεγάλο μέρος των ρεπορτάζ και των συνεντεύξεών του ήταν προϊόντα της φαντασίας του».

Fokus

Το περιοδικό αναφέρεται επίσης στο ζήτημα, φωτίζοντας ωστόσο και κάποιες ακόμη πτυχές της υπόθεσης, βάσει ενός δημοσιεύματος στο δημοσιογραφικό περιοδικό Medieninsider: «Ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, ο οποίος ερεύνησε την υπόθεση στην Ελλάδα, εξέφρασε τις αμφιβολίες του ήδη στα τέλη Αυγούστου. Tώρα το περιοδικό Spiegel μελετά τις αμφιβολίες αυτές. Μία προσπάθεια να ανακατασκευαστεί η έρευνα, γράφει το Medieninsider. Το εγχείρημα παραμένει δύσκολο, καθώς το νησί βρίσκεται ακριβώς στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Παράλληλα, συμπληρώνει το περιοδικό, δεν μπορεί να αποκλειστεί και μία στοχευμένη εκστρατεία της ελληνικής κυβέρνησης κατά του δημοσιογράφου του Spiegel».

Zeit

Η Άνγκελα Μέρκελ εδώ και ένα χρόνο έχει αποχωρήσει από την καγκελαρία. H εφημερίδα αναζήτησε αγανακτισμένους πολίτες, που το 2018 διαδήλωναν κατά της πρώην καγκελαρίου – ανάμεσα σε αυτούς και ο Πάουλ Γκούλογλου, Έλληνας, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Συρία. Όπως αναφέρει ο ίδιος στη γερμανική εφημερίδα, η οικογένειά του, ζούσε στο Χαλέπι – χριστιανική μειονότητα μέσα σε έναν ισλαμικό κόσμο. Στη Γερμανία μετανάστευσε τη δεκαετία του 1980. Ζει στο Λάασντορφ της Θουριγγίας.

Όπως αναφέρει η Zeit, «Το 2018 έγινε διάσημος αφού κρέμασε ένα πανό, μήκους 14 μέτρων, κάτω από το λογότυπο της εταιρίας του – μαύρα γράμματα σε λευκό φόντο: „Η Μέρκελ πρέπει να φύγει“. Όποιος βρέθηκε εκείνη την περίοδο στον αυτοκινητόδρομο κοντά στην Ιένα το είχε δει. Ο Γκούλογλου δεν είναι ωστόσο ακόμη ευχαριστημένος με την κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία. Και στην ερώτηση, αν έχει βελτιωθεί κάτι μετά την αποχώρηση της Μέρκελ, δίχως να σκεφτεί ούτε ένα δευτερόλεπτο, απαντά πως „όχι“. Στο πνεύμα της εποχής, λέει, δεν υπάρχει κάποια σοβαρή πρόθεση να περιοριστεί η μετανάστευση. “Οι Γερμανοί δεν έχουν σταματήσει να προσκαλούν κόσμο από όλο τον κόσμο, η νέα κυβέρνηση δεν κάνει κάτι διαφορετικό σε σύγκριση με την προηγούμενη”. Παράλληλα θεωρεί πως η Γερμανία στην οποία ζει σήμερα, δεν έχει πια καμία σχέση με τη Γερμανία στην οποία είχε έρθει κάποτε».

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...