FOCUS Online
Για τις αλλαγές στο ελληνικό σύστημα ασύλου και ιδίως στον αποκλεισμό των ΜΚΟ από τις σχετικές διαδικασίες αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ του.
«Με την κοινή υπουργική απόφαση 120961, η οποία δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουνίου 2026 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης απέκλεισαν τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) από τις διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα.
Στη θέση τους πρόκειται να μπουν δικηγόροι που θα καθοδηγούν τους αιτούντες άσυλο μέσα από τη γραφειοκρατία και θα τους υποδεικνύουν παράλληλα την εθελοντική επιστροφή στην πατρίδα τους. Το πιο “πικάντικο” στοιχείο είναι πως οι δικηγόροι αυτοί θα λαμβάνουν μπόνους 250 ευρώ για κάθε άνθρωπο που αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του», παραιτούμενος έτσι από το αίτημα ασύλου του.
Όπως επισημαίνει το γερμανικό μέσο, ο υπουργός Πλεύρης «συγκαταλέγεται στους πιο δεξιούς πολιτικούς της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας. Η πολιτική του σταδιοδρομία άρχισε στο εθνοθρησκευτικά προσανατολισμένο ΛΑΟΣ, ενώ υπό την αιγίδα του, αιτούντες άσυλο χωρίς προοπτική επιτυχίας στεγάζονται σε συνθήκες παρόμοιες με κράτηση. Από αυτές μπορούν να φύγουν πρόωρα μόνο μέσω του εθελοντικού επαναπατρισμού.
Μέσα από μια αμφίβολη ερμηνεία της ισχύουσας ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας δημιουργείται τώρα ήδη από τη διαδικασία υποβολής αίτησης ένα αφιλόξενο κλίμα για τους αιτούντες άσυλο. Βεβαίως λαμβάνουν τις δωρεάν νομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες που προβλέπει η ΕΕ, δίχως όμως να δίνεται έμφαση στην ατομική άσκηση των δικαιωμάτων τους», καταλήγει το FOCUS.
Merkur
Για τη Νάξο γράφει από την πλευρά της η εφημερίδα, αναλύοντας τους λόγους που το συγκεκριμένο νησί αξίζει κανείς να το επισκεφτεί περισσότερο από τη Μύκονο, τη Σαντορίνη ή την Κρήτη.
«Όποιος θέλει να ταξιδέψει μακριά από τον μαζικό τουρισμό, θα πρέπει οπωσδήποτε να πάει στη Νάξο. Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων συνδυάζει μεγάλες αμμώδεις παραλίες, πράσινες κοιλάδες και αρχαία μνημεία, σε μια έκταση που δύσκολα μπορεί κανείς να εξερευνήσει πλήρως σε πέντε ημέρες».
Η Νάξος «μοιάζει να είναι από άλλη εποχή» και ευτυχώς «έχει μείνει ανέγγιχτη από τον μαζικό τουρισμό. Το νησί είναι ήσυχο και παρ’ όλα αυτά προσφέρει πολλά για να ανακαλύψει ένας επισκέπτης». Με τους ναούς του Απόλλωνα και της Δήμητρας, πανέμορφα χωριά στα βουνά του νησιού και μαγευτικές παραλίες με τιρκουάζ νερά, η Νάξος προσφέρει ένα εκπληκτικό πακέτο διακοπών «τόσο για όσους ταξιδεύουν μόνοι τους όσο και για οικογένειες» και μάλιστα μόλις λίγες ώρες μακριά από την Αθήνα.
Πληροφορίες από DW



