Süddeutsche Zeitung
Την αφορμή έδωσε μια φωτογραφία. «Ούτε καν η σκιά μιας γυναίκας δεν φαίνεται: Οι ηγέτες των CDU/CSU είναι φανερά ευδιάθετοι καθώς συζητούν για το μέλλον της χώρας στο Ίδρυμα Αντενάουερ – και μας υπενθυμίζουν πόσο γρήγορα τα πράγματα μπορούν να γυρίσουν πίσω στο παρελθόν» σχολιάζει η εφημερίδα την ανδροκρατία εντός της Χριστιανικής Ένωσης, που θυμίζει άλλες εποχές.
Το άρθρο έχει τον ενδεικτικό τίτλο «Ο Μάρτιν, ο Μάρκους, ο Αλεξάντερ, ο Κάρστεν, ο Φρίντριχ και ο Τόρστεν». Μόνο άνδρες. Χαμογελαστοί και ευδιάθετοι, «έτοιμοι για την πολιτική αλλαγή», όπως ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι «τα 16 χρόνια Μέρκελ έχουν επισκιάσει το γεγονός ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών δεν είναι ακόμη παρελθόν». Η πολιτική παραμένει μια ανδρική υπόθεση, ειδικά όταν πρόκειται για συντηρητικά κόμματα, παρά τα όσα μπορεί να έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. «Το ποσοστό των γυναικών στο γερμανικό κοινοβούλιο παρέμεινε σταθερό μεταξύ 6-10% μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980 και αυξήθηκε πραγματικά μόνο το 1994, στο «απίστευτο» 26,2%. Η σημερινή Μπούντεσταγκ, δηλαδή αυτή που παραμένει σε ισχύ μέχρι να συγκληθεί η νέα, είχε 34,7% γυναίκες, η νέα αναμένεται να έχει χαμηλότερο ποσοστό γυναικών: 32,4%. Το ποσοστό της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU παραμένει δέκα μονάδες πιο κάτω».
Η εφημερίδα αναφέρεται και στο πώς βλέπει ο εν αναμονή καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τις γυναίκες, αφού πρώτα παραδέχεται ότι θεωρητικά μπορεί και ένας άνδρας να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των γυναικών: «Ωστόσο, η παρέα της φωτογραφίας δεν αντιπροσωπεύει τη γνώμη του 78,4% των Γερμανίδων, που πιστεύουν ότι οι αμβλώσεις κατά τις πρώτες δώδεκα εβδομάδες της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να είναι θέμα που θα ρυθμίζεται από τον ποινικό κώδικα. Ο Φρίντριχ Μερτς έδειξε τι πιστεύει, όταν ήδη το περασμένο φθινόπωρο αποκάλεσε «προσβολή» τη σχετική συζήτηση για την αποποινικοποίηση στην Μπούντεσταγκ».
Frankfurter Allgemeine Zeitung
«Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία είναι δυνατή τις επόμενες εβδομάδες» σημειώνει η εφημερίδα. Σήμερα Τετάρτη, ο Μακρόν θέλει να ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Αντόνιο Κόστα. Ο Μακρόν είχε μιλήσει για ένα «σημείο καμπής» κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.
H εφημερίδα πάντως σχολιάζει: «Ο Μακρόν δεν πέτυχε και πολλά με τον Τραμπ στο θέμα αυτό. Ούτε καν η (δικαιολογημένη) διόρθωση του Γάλλου προέδρου σχετικά με το εύρος και τη φύση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ουκρανία έκανε εντύπωση στην αμερικανική πλευρά. Τελικά, ο Τραμπ δεν έδειξε καμία διάθεση να αλλάξει σημαντικά τη στάση του. Επιμένει στη συμφωνία για τους φυσικούς πόρους, χωρίς καμία αναφορά σε πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Το ότι μια οικονομική συμφωνία με την Αμερική θα είχε αποτρεπτικό αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζεται τώρα από την Ουάσινγκτον, είναι μια αφελής υπόθεση που μέχρι πρότινος ήταν γνωστή μόνο από την Ευρώπη».
Der Spiegel
«Οι σχέσεις μεταξύ του Καναδά και των ΗΠΑ είναι τουλάχιστον τεταμένες, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Ντόναλντ Τραμπ» μας θυμίζει το ρεπορτάζ του περιοδικού. Στέκεται στο γεγονός ότι ένας από τους στενότερους έμπιστούς του, ο Ίλον Μασκ, έχει εκτός της αμερικανικής και της νοτιοαφρικανικής, επίσης και την καναδική υπηκοότητα. Δεκάδες χιλιάδες Καναδοί θέλουν τώρα να το αλλάξουν αυτό.
«Με κοινοβουλευτικό ψήφισμα, ζητούν από τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να ανακαλέσει την καναδική υπηκοότητα του Μασκ. Τέτοιες προτάσεις χρειάζονται 500 υπογραφές στον Καναδά για να συζητηθούν στο κοινοβούλιο. Ο στόχος αυτός είχε ήδη ξεπεραστεί κατά πολύ. Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 236.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει την αίτηση. Και θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότεροι: Η προθεσμία λήγει στα μέσα Ιουνίου.
Η αίτηση ξεκίνησε από την Κουάλια Ριντ από τη Βρετανική Κολομβία. Στο κείμενο της αίτησης αναφέρεται ότι ο Μασκ «επιδίδεται σε δραστηριότητες που είναι αντίθετες με τα εθνικά συμφέροντα του Καναδά». Έχει «χρησιμοποιήσει τον πλούτο και τη δύναμή του» για να επηρεάσει τις εκλογές εκεί και είναι μέλος μιας κυβέρνησης που αμφισβητεί την καναδική κυριαρχία.
Το κατά πόσον οι κατηγορίες είναι αρκετές για να αφαιρεθεί η υπηκοότητα του Μασκ είναι αμφίβολο, εκτιμά το περιοδικό. Το καναδικό υπουργείο Μετανάστευσης διατυπώνει πράγματι λόγους για την ανάκληση της υπηκοότητας. Ωστόσο, αναφέρει περιπτώσεις όπως η απάτη ή η παραπλάνηση κατά τη διαδικασία πολιτογράφησης. Μια τέτοια αίτηση δεν υποχρεώνει επίσης την κυβέρνηση να αναλάβει δράση. Αφού η αναφορά ακουστεί στο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση οφείλει μόνο να απαντήσει σε αυτήν εντός 45 ημερών.
Πληροφορίες από DW