Frankfurter Allgemeine Zeitung
Το ότι ο Άντονι Μπλίνκεν επιστρέφει «με άδεια χέρια» από τη Μέση Ανατολή «ουδεμία έκπληξη προκαλεί», παρατηρεί η εφημερίδα: «Η δημόσια δήλωση του Μπλίνκεν ότι υπάρχει σχέδιο για την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και ότι μια μακροχρόνια κατοχή της Λωρίδας της Γάζας είναι απαράδεκτη, είναι ενδεικτική του φόβου που επικρατεί στην Ουάσιγκτον: Το Ισραήλ οδεύει και πάλι προς μια μόνιμη στρατιωτική εμπλοκή στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή σε ολόκληρη την περιοχή. Ωστόσο η Ουάσινγκτον δεν έχει κάποια καλύτερη λύση. Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς κατέστησε την πολυσυζητημένη λύση των δύο κρατών σε αυταπάτη για το άμεσο μέλλον».
ZEIT
Οι σχέσεις μεταξύ τουριστών και κατοίκων έχουν περιέλθει σε κρίση, συνοψίζει την τεταμένη κατάσταση σε πολλές πόλεις που πλήττονται από τον υπερτουρισμό η εβδομαδιαία εφημερίδα στις στήλες της: «Οι κάτοικοι δεν χαίρονται πλέον που η πατρίδα τους προτιμάται από τους τουρίστες, οι οποίοι με τη σειρά τους συνειδητοποιούν ότι δεν είναι καλοδεχούμενοι στον προορισμό τους. Ο τουρισμός, τουλάχιστον στη μαζική του εκδοχή, άρχισε να δημιουργεί αντιφάσεις, οι οποίες δεν μπορούν εύκολα πλέον να λυθούν. Φέρνει μεν, υπό συνθήκες, χρήματα στη χώρα, αλλά αυτά διαμοιράζονται εντελώς άδικα. Ακριβοδίκαια μοιράζονται μόνο τα βάρη του τουρισμού στους κατοίκους και το υψηλό του κόστος», παρατηρεί η εφημερίδα, η οποία καταλήγει στο απαισιόδοξο συμπέρασμα πως οι διαμαρτυρίες κατά του υπερτουρισμού δεν αποφέρουν απολύτως τίποτα:
«Μπορούν εν δυνάμει να οδηγήσουν την εκάστοτε κυβέρνηση στη λήψη κάποιων μέτρων, αλλά η λύση του προβλήματος βρίσκεται στις χώρες από τις οποίες ξεκινούν το ταξίδι τους οι τουρίστες. Εκείνες είναι που πρέπει να εκπολιτιστούν, ώστε οι ταξιδιώτες να συμπεριφέρονται πολιτισμένα στον προορισμό τους».
Handelsblatt
Η ζήτηση του LNG έχει μειωθεί, αλλά οι Έλληνες εφοπλιστές εξακολουθούν να επενδύουν σε αυτό, γράφει ο Γκερντ Χέλερ στην οικονομική επιθεώρηση και εξηγεί τους λόγους:
«Η Ελλάδα ήθελε να γίνει κόμβος εφοδιασμού των βαλκανικών χωρών με φυσικό αέριο, αλλά οι εξαγωγές προς τις γειτονικές χώρες έχουν συρρικνωθεί, καθώς προτιμάται το φθηνό αέριο από τη Ρωσία, αντί για το κοστοβόρο LNG. Οι Έλληνες αγοράζουν επίσης και πάλι περισσότερο από την Gazprom: πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η χώρα εισήγαγε το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία. Τους πρώτους επτά μήνες φέτος το ποσοστό ανήλθε στο 50%, ενώ τον Ιούλιο μάλιστα στο 60%». Οι Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν να εστιάζουν ωστόσο στο LNG, αναφέρει ο Γερμανός ανταποκριτής στην Αθήνα, καθώς «υπολογίζουν ότι, σε αντίθεση με την Ευρώπη, η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξάνεται παγκοσμίως. Και όπου δεν υπάρχουν αγωγοί μεταξύ των περιοχών παραγωγής και των πελατών, προμηθευτές και καταναλωτές εξαρτώνται από το LNG. Επομένως, η παγκόσμια ζήτηση για LNG είναι απρόσκοπτη».
Πληροφορίες από DW